Máme pro vás i oblíbený recept na králíka ve smetanové omáčce s kořenovou zeleninou, podávaného s knedlíkem. Kdo by odolal?
Co budete potřebovat
- 1 králík
- 1 šálek mrkve
- 2/3 šálku celeru
- 2/3 šálku pastiňáku
- 1 šálek cibule
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce oleje
- sůl a pepř dle chuti
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce octa
- 2 lžíce žluté hořčice
- 1/2 šálku suchého bílého vína (volitelně)
- 1 a 1/2 šálku hovězího vývaru
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 8 kuliček pepře
- snítka tymiánu
- 1/2 šálku smetany ke šlehání
- čerstvá šťáva z poloviny citronu
Postup
- Králíka naporcujte na zadní běhy, hřbet a přední běhy.
- Žebra si můžete nechat na později, abyste si z nich připravili vývar.
- Maso osolte a opepřete podle vaší chuti.
- Ve velkém hrnci nebo pánvi vhodné do troupby rozpusťte máslo s olejem.
- Maso opečte ze všech stran do zlatavé barvy.
- Jakmile je maso opečené, dejte ho stranou a připravte omáčku.
- Začněte přidáním asi 1 lžíce másla.
- Přidejte mrkev, celer a cibuli a opékejte asi 5-10 minut.
- Až bude mít zelenina zlatou barvu, je přidat cukr a dobře promíchat.
- Nechte restovat ještě asi 2 minuty, dokud cukr nezačne karamelizovat.
- Poté přidejte ocet, dobře promíchejte a nechte 5 minut vařit.
- Po odpaření octového aroma přidejte hořčici a nechte odpařit její silné aroma.
- Nakonec přidejte vývar.
- Nejlepší způsob, jak do omáčky přidat koření, je zavřít ho do sítka na koření.
- Sítko přidejte do hrnce spolu s masem a veškerou šťávou z masa.
- Zakryjte hrnec poklicí a pečte v troubě při 175 stupních Celsia po dobu 60 minut.
- Po 60 minutách troubu vypněte a nechte v horké troubě 30 minut.
- Maso vyndejte ze zeleninového základu a vyndejte všechno koření.
- Ponorným mixérem rozmixujte všechnu zeleninu.
- Omáčka by měla mít oranžovou barvu.
- Přidejte do omáčky smetanu.
- Dále přidejte čerstvou šťávu z půlky citronu a sůl a pepř podle chuti, pokud je potřeba.
- Než maso vrátíte zpět do omáčky, všechny kousky vykostěte a maso natrhejte na menší kousky.
- Podávejte s oblíbeným knedlíkem.
A co našich 6 neodolatelných receptů na svíčkovou omáčku? Snadné recepty nejen pro profíky!