Pokud máte chuť na libové a křehké maso, rozhodně vyzkoušejte tento dokonalý recept na medailonky ze srnčího masa podávané s omáčkou ze žampionů a portského vína.
Co budete potřebovat
- 400 g medailonků ze srnčí kýty
- 1 lžička uzené mořské soli
- 1 lžička uzené papriky
- olivový olej
- 50 g másla
- 1 cibule, oloupaná, nahrubo nakrájená
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 500 g žampionů, nakrájených na plátky
- 1⁄2 šálku listů šalvěje
- 1⁄2 šálku hovězího vývaru
- 1 šálek portského vína
- 1 lžíce kukuřičné mouky smíchaná se 2 lžícemi studené vody (pro zahuštění omáčky, je-li potřeba)
- batátové pyré, řeřicha, baby karotka, lístky šalvěje, čerstvý tymián a petrželka, k podávání
Postup
- Medailonky posypte uzenou mořskou solí a uzenou paprikou a zakápněte olivovým olejem.
- Přikryjte a nechte 20 minut louhovat, případně je nechte přes noc v lednici.
- Rozpusťte máslo na pánvi na středně vysoké teplotě a poté přidejte cibuli, česnek, žampiony a lístky šalvěje.
- Restujte 5-8 minut, dokud žampiony nezměknou.
- Přidejte hovězí vývar a portské.
- Pokračujte ve vaření, dokud se tekutina nezredukuje.
- Pomocí tyčového mixéru nahrubo rozmixujte žampionovou omáčku a nechte v ní nějaké kousky.
- V případě potřeby zahustěte kukuřičnou moukou s vodou.
- Zahřejte pánev na vysokou teplotu.
- Opékejte medailonky 2 minuty z každé strany.
- Zakryjte alobalem a nechte 5 minut odpočívat.
- Podávejte na lůžku z batátového pyré spolu s řeřichou a baby karotkou.
- Ozdobte orestovanými lístky šalvěje, čerstvým tymiánem a petrželkou.
Máme pro vás i další vynikající recepty ze srnčího masa. Pečeme, vaříme i nakládáme!