Bažant pečený na másle se smetanou a bourbonem

Bažant pečený na másle se smetanou a bourbonem

Tento recept sice zabere dost času, když si připočteme přípravu, ale rozhodně za to stojí! Dokonale pečený bažant na másle se smetanou, mrkví, čerstvými bylinkami a bourbonem je totiž naprostá delikatesa, kterou byste si neměli nechat ujít!

Co budete potřebovat

  • 6 šálků vody
  • 1/5 šálku soli
  • 2 lžíce cukru
  • 5 celých bobkových listů, rozdrobených
  • 2 velké snítky šalvěje
  • 1 celý bažant
  • 1/4 šálku másla pokojové teploty
  • 2 lžíce nasekaných čerstvých listů šalvěje
  • 1 lžička nasekaných čerstvých listů rozmarýnu
  • 3 velké šalotky nakrájené na tenké plátky
  • 2 lžíce vody
  • 2 plátky slaniny
  • 1 velká snítka rozmarýnu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého bílého pepře
  • 1 velká mrkev, oloupaná a nakrájená na kolečka
  • 1 cibule, oloupaná a nakrájená
  • 3 lžíce kvalitního bourbonu
  • 1/2 šálku smetany ke šlehání

Postup

  • Do velkého hrnce nalijte vodu a přiveďte k varu.
  • Odstraňte z ohně, přidejte sůl a cukr a míchejte, dokud se úplně nerozpustí.
  • Přidejte bobkový list a 1 snítku šalvěje.
  • Nechte vodu vychladnout na pokojovou teplotu, přidejte bažanta a zatižte ho, aby zůstal zcela ponořený (můžete použít sáček na zip naplněný vodou).
  • Vložte hrnec do chladničky.
  • Nechte 4 hodiny louhovat.
  • Bažanta vyjměte z nálevu a zcela osušte.
  • Bažanta vložte do misky prsy vzhůru a nechejte odkrytého v lednici 2 hodiny až přes noc.
  • Rošt dejte do středu trouby.
  • Předehřejte troubu na 190 °C.
  • V malé misce smíchejte máslo, šalvěj a rozmarýn.
  • Dobře promíchejte a nechte 15 minut uležet.
  • Rozpusťte máslo s bylinkami v pánvi se silným dnem na středně vysoké teplotě.
  • Bažanta rychle opečte ze všech stran a vložte ho do velké pánve vhodné do trouby nebo do zapékací misky o rozměrech 23 x 33 cm.
  • Snižte teplotu na sporáku.
  • Do pánve, ve které jste opékali bažanta, přidejte šalotky a resujte, dokud nebudou jemně opečené.
  • Do zapékací mísy s bažantem přidejte šalotku a máslo.
  • Do pánve přilijte 2 lžíce vody a tu pak nalijte k bažantovi.
  • Každý plátek slaniny rozkrojte napůl a bažantí prsa obložte slaninou.
  • Do dutiny bažanta zasuňte snítku rozmarýnu, zbývající snítku šalvěje a stroužky česneku.
  • Svažte nohy.
  • Do zapékací mísy nalijte kuřecí vývar a posypte solí a pepřem.
  • Mrkev a cibuli rozházejte kolem bažanta.
  • Bažanta polijte bourbonem a ihned zapalte zapalovačem.
  • Bažanta vložte do trouby a pečte 40 minut, každých 15 minut podlévejte, zvláštní pozornost věnujte nohám.
  • Po uplynutí 40 minut přidejte do omáčky v zapékací míse smetanu a pečte dalších 15 minut, nebo dokud vnitřní teplota prsou nebude 66 °C.
  • Vyndejte bažanta z trouby a nechte přikryté volně odpočívat 10 minut.
  • Nádivku z bažanta vyhoďte.
  • Podávejte s omáčkou a šalotkou ze zapékací mísy.
Bažant připravovaný v troubě na másle se smetanou, mrkví, čerstvými bylinkami a bourbonem servírovaný na tácu se lžící a vidličkou.
www.fearlessfresh.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze hlubokých pánví, které hravě dokáží nahradit i klasický hrnec a být tak multifunkčním pomocníkem. Kdo vyhrál v našem srovnání? 

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.