Pečený bažant se zeleninou se sladkokyselou omáčkou

Pečený bažant se zeleninou se sladkokyselou omáčkou

Není nad sladkokyselou chuť! A přesně tu najdete v následujícím receptu. Bažant pečený společně s dýní, baby bramborami, šalotkami a slaninou se totiž podává s luxusní omáčkou z jablečného džusu a kuřecího vývaru. Mňam!

Co budete potřebovat

  • 2 bažanti, každý o hmotnosti cca 800 g
  • 2 lžíce 30 ml jablečného octa
  • 1 lžíce 15 ml hrubé soli
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • cca 1 kg dýně Hokkaido, neoloupané, nakrájené na 2 cm silné plátky
  • 12 baby brambor, rozpůlených
  • šalotek, oloupaných a rozpůlených
  •  6 stroužků česneku, neloupaných
  • 225 g slaniny nakrájené na velké kousky
  • 2 lžíce olivového oleje

Na omáčku:      

  • 60 g třtinového cukru
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 stroužek česneku, nasekaný
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 250 ml jablečného džusu
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce vody
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  • V pekáčku potřete bažany jablečným octem.
  • V malé misce smíchejte hrubou sůl a třtinový cukr.
  • Bažanty potřete solnou směsí.
  • Zakryjte a dejte na 4 až 24 hodin do chladničky.
  • Dejte rošt do středu trouby a předehřejte troubu na 200 °C.
  • Sceďte a osušte bažanty.
  • Ve velkém pekáči promíchejte dýni, brambory, šalotku, česnek a slaninu s olejem.
  • Bažanty položte na zeleninu.
  • Pečte asi 1 hodinu a 30 minut nebo dokud teploměr na maso zasunutý do stehna, aniž byste se dotkli kosti, neukáže 82 °C.
  • Mezitím v hrnci přiveďte k varu třtinový cukr, jablečný ocet, česnek a pepř.
  • Pokračujte ve vaření, dokud omáčka nezkaramelizuje, asi 2 minuty.
  • Přidejte vývar a jablečný džus.
  • Vařte na středním plameni asi 45 minut nebo dokud se omáčka nezredukuje na polovinu.
  • Ve vodě rozpusťte kukuřičný škrob.
  • Za stálého šlehání vlijte do omáčky směs kukuřičného škrobu.
  • Vařte 2 minuty.
  • Pečené bažanty se zeleninou podávejte přelité omáčkou.
Bažanti na plechu s dýní, baby bramborami, šalotkami a slaninou,
www.ricardocuisine.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.