Není nad sladkokyselou chuť! A přesně tu najdete v následujícím receptu. Bažant pečený společně s dýní, baby bramborami, šalotkami a slaninou se totiž podává s luxusní omáčkou z jablečného džusu a kuřecího vývaru. Mňam!
Co budete potřebovat
- 2 bažanti, každý o hmotnosti cca 800 g
- 2 lžíce 30 ml jablečného octa
- 1 lžíce 15 ml hrubé soli
- 2 lžičky třtinového cukru
- cca 1 kg dýně Hokkaido, neoloupané, nakrájené na 2 cm silné plátky
- 12 baby brambor, rozpůlených
- šalotek, oloupaných a rozpůlených
- 6 stroužků česneku, neloupaných
- 225 g slaniny nakrájené na velké kousky
- 2 lžíce olivového oleje
Na omáčku:
- 60 g třtinového cukru
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1 l kuřecího vývaru
- 250 ml jablečného džusu
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 1 lžíce vody
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- V pekáčku potřete bažany jablečným octem.
- V malé misce smíchejte hrubou sůl a třtinový cukr.
- Bažanty potřete solnou směsí.
- Zakryjte a dejte na 4 až 24 hodin do chladničky.
- Dejte rošt do středu trouby a předehřejte troubu na 200 °C.
- Sceďte a osušte bažanty.
- Ve velkém pekáči promíchejte dýni, brambory, šalotku, česnek a slaninu s olejem.
- Bažanty položte na zeleninu.
- Pečte asi 1 hodinu a 30 minut nebo dokud teploměr na maso zasunutý do stehna, aniž byste se dotkli kosti, neukáže 82 °C.
- Mezitím v hrnci přiveďte k varu třtinový cukr, jablečný ocet, česnek a pepř.
- Pokračujte ve vaření, dokud omáčka nezkaramelizuje, asi 2 minuty.
- Přidejte vývar a jablečný džus.
- Vařte na středním plameni asi 45 minut nebo dokud se omáčka nezredukuje na polovinu.
- Ve vodě rozpusťte kukuřičný škrob.
- Za stálého šlehání vlijte do omáčky směs kukuřičného škrobu.
- Vařte 2 minuty.
- Pečené bažanty se zeleninou podávejte přelité omáčkou.