Dušený králík s krémovou hořčičnou omáčkou

Dušený králík s krémovou hořčičnou omáčkou

Bohatá a chutná omáčka z bílého vína, kuřecího vývaru, hořčice, čerstvých bylinek, kaparů a crème fraîche servírovaná s kusy králíka je lahůdkou, kterou si zamiluje celá vaše rodina.

Co budete potřebovat

  • 1 (3 až 4 kilový) králík, nakrájený na 6 až 8 kusů
  • sůl a pepř
  • 1 a ½ lžíce másla
  • 1 a ½ lžíce oleje
  • 1 vrchovatý šálek nakrájené cibule a/nebo šalotky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 šálek suchého bílého vína
  • 2 a ½ šálků kuřecího vývaru
  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice
  • pár snítek tymiánu
  • 12 listů šalvěje
  • ½ šálku crème fraîche
  • 1 lžička nasekaných kapar
  • nakrájená pažitka na ozdobu

Postup

  • Králíka dochuťte solí a pepřem.
  • Zahřejte velkou hlubokou, těžkou pánev na středně vysokém plameni.
  • Přidejte máslo a olej.
  • Na rozpáleném tuku opékejte králičí maso po dávkách asi 3 až 4 minuty z každé strany, dokud nezezlátne.
  • Opečeného králíka vyjměte z pánve a dejte stranou.
  • Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli/šalotku a za občasného míchání opékejte, dokud nezměkne a lehce nezhnědne, asi 5 až 6 minut.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Posypte cibuli moukou a míchejte, dokud se mouka dobře nezapracuje.
  • Poté vařte asi minutu.
  • Přidejte víno a 1 šálek vývaru a šlehejte, dokud omáčka nezhoustne.
  • Zašlehejte zbylý vývar a 1 lžíci hořčice a přiveďte k varu.
  • Ochutnejte a případně dosolte.
  • Opečené kousky králíka vraťte do omáčky.
  • Přidejte tymián a šalvěj.
  • Pánev přikryjte a duste, dokud maso nezměkne, asi 45 minut.
  • Je třeba poznamenat, že zadní část králíka se vaří rychleji než přední, takže možná budete muset vytáhnout zadní kousky o několik minut dříve.
  • Pomocí kleští vyjměte kousky králíka z omáčky, dejte stranou a udržujte v teple.
  • Dejte pánev na sporák na střední teplotu a přiveďte obsah k varu.
  • Zašlehejte crème fraîche, 1 lžíci hořčice a kapary a vařte do zhoustnutí, asi 5 minut.
  • Ochutnejte omáčku a případně dochuťte.
  • Přendejte králíka do nahřáté servírovací mísy a přelijte omáčkou.
  • Posypte pažitkou.
  • Nechte si chutnat!
Bohatá a chutná omáčka z bílého vína, kuřecího vývaru, hořčice, čerstvých bylinek, kaparů a crème fraîche servírovaná s kusy králíka na pánvi se lžící.
www.wildgreensandsardines.com

Inspirujte se i našimi další recepty s králíkem a zaručeně si pochutnáte! Máme pro vás pečené i dušené varianty.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.