Králík nejlépe chutná, když je pomalu pečený a co teprve když ho doplňuje luxusní omáčka ze zeleniny, hořčice a cideru. To je teprve delikatesa!
Co budete potřebovat
- 4 králičí stehna
- 2 nahrubo nakrájené šalotky
- 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
- 1 řapík řapíkatého celeru, nakrájený nadrobno
- 1 středně velká mrkev, najemno nakrájená
- 100 g pancetty nebo slaniny nakrájené na malé kostičky
- 20 g dijonské hořčice
- 1 bobkový list
- 4 snítky čerstvého tymiánu
- 1 malý list šalvěje
- 1 snítka rozmarýnu
- 250 ml suchého cideru
- 250 ml kuřecího vývaru
- 30 ml creme fraiche
- 20 g másla
- 50 ml oleje
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- V těžké litinové pánvi na mírném ohni opečte na oleji šalotku, řapíkatý celer, mrkev a česnek, dokud nebudou měkké a zesklovatělé.
- Přidejte pancettu nebo slaninu a opékejte alespoň 7 minut, dokud nezačne pouštět tuk (nechcete, aby byla křupavá).
- Vyndejte tyto ingredience z pánve, tuk si ponechte v pánvi, zvyšte plamen a opékejte králičí stehýnka z každé strany 1 minutu.
- Králičí stehna vyjměte z pánve.
- Přidejte cider a nechte vařit asi 1 minutu.
- Králičí stehna potřete hořčicí.
- Snižte teplotu a přidejte zeleninovou směs s pancettou a králíka zpět do pánve spolu s bylinkami.
- Přilijte kuřecí vývar.
- Vložte do trouby předehřáté na 150 stupňů Celsia a pečte 2 hodiny přiklité pokličkou.
- Po dvou hodinách vyjměte pánev z trouby.
- Králíka vyndejte z pánve a udržujte ho v teple.
- Dejte pánev na sporák na mírný plamen, přidejte creme fraiche a míchejte asi 5 minut.
- Vypněte plamen a přidejte máslo, aby omáčka zhoustla.
- Před podáváním vložte králíka zpět do pánve, aby se prohřál a okořeňte podle chuti.
- Podávejte s bramborovou kaší.
Vyzkoušejte i našich dalších 10 nejlepších receptů na králíka z trouby. Zamilujete si je všechny!