Tento recept na králíka dušeného v lahodné omáčce z fenyklu, hořčice, bylinek a bílého vína si oblíbíte a to nejen pro jeho jednoduchost, ale hlavně pro tu nezapomenutelnou chuť. Podávejte třeba s polentou.
Co budete potřebovat
- 1/2 šálku dijonské hořčice
- 2 lžíce žlutého hořčičného semínka
- jeden 3kilový králík, naporcovaný na přední a zadní běhy a 1 celý hřbet, vše s kostí
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1 střední cibule, nakrájená na centimetrové kostičky
- 1 fenykl, nakrájený na centimetrové kostky
- 2 snítky tymiánu
- 1 snítka rozmarýnu
- 4 listy šalvěje
- 1/4 šálku suchého bílého vína
- 2 šálky králičího nebo kuřecího vývaru
- polenta, k podávání
Postup
- V misce smíchejte dijonskou hořčici a hořčičná semínka.
- Části králíka dochuťte solí a pepřem.
- Potřete hořčicí celé kousky králíka.
- Přikryjte a dejte přes noc do lednice.
- Předehřejte troubu na 160°C.
- Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej.
- Přidejte kousky králíka a opékejte na mírném ohni, dokud nezezlátnou, asi 2 minuty z každé strany; kousky opatrně otáčejte, aby na králíkovi zůstalo co nejvíce hořčičné kůrky.
- Přendejte králíka na talíř.
- Na pánev přidejte cibuli, fenykl, tymián, rozmarýn a šalvěj.
- Zakryjte a za občasného míchání vařte na mírném ohni, dokud zelenina nezměkne, asi 10 minut.
- Přidejte víno a vařte, seškrábejte opečené kousky ze dna pánve.
- Přidejte vývar a přiveďte k varu.
- Kousky králíka přidejte do pánve.
- Pánev přikryjte a králíka duste v horní třetině trouby asi 50 minut, dokud nezměkne.
- Odkryjte a duste dalších 10 minut.
- Přendejte králíka na talíř.
- Bylinky vyhoďte.
- Omáčku vařte na vysoké teplotě, dokud se tekutina nezredukuje o dvě třetiny, asi 5 minut.
- Dochuťte solí a pepřem a kousky králíka vraťte do omáčky prohřát.
- Podávejte v mělkých miskách na polentě.
A co naše zajímavé recepty na králíka s česnekem? Ideální jako chutná večeře či menší oběd!