Výborná krémová omáčka ze žampionů s vepřovým masem a těstovinami je jednoduchou večeří, kterou zvládnete připravit takřka kdykoli!
Co budete potřebovat
- cca 1 kg vepřové panenky
- 1/2 šálku hladké mouky
- 1 lžíce sušeného česneku
- 1 lžíce sušené cibule
- 1 lžíce papriky
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule, nakrájená na plátky
- 500 g žampionů, nakrájených na plátky
- 2 stroužky česneku, nakrájené
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1/2 šálku bílého vína
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 1/2 šálku zakysané smetany nebo smetany na vaření
- sůl a pepř na dochucení
- čerstvá pažitka, tymián, kopr nebo petrželka na ozdobu
- těstoviny dle vaší volby, uvařené dle návodu na obalu
Postup
- Nakrájejte vepřovou panenku na několik medailonů o tloušťce asi 2,5 cm
- Na velkém talíři nebo pomocí sáčku na zip smíchejte mouku, sušený česnek, sušenou cibuli, papriku, sůl a pepř.
- Vepřové medailonky obalte v ochucené mouce a opečte je na olivovém oleji na středně vysoké teplotě do zlatova.
- Odložte na teplé místo.
- Snižte teplotu na střední a přidejte máslo a olivový olej.
- Do pánve přidejte nakrájenou cibuli a žampiony.
- Restujte, dokud žampiony nezhnědnou a cibule nezkaramelizuje.
- Přidejte česnek a minutu restujte.
- Přidejte 2 lžíce kukuřičného škrobu a dobře promíchejte.
- Přilijte bílé víno a kuřecí vývar a seškrábejte všechny kousky na dně pánve.
- Vmíchejte 1/2 šálku zakysané smetany (můžete také použít 1/2 šálku smetany ke šlehání).
- Medailonky vraťte do pánve a vařte 1 – 2 minuty, dokud omáčka nezhoustne.
- Osolte a opepřete, podle chuti.
- Uvařte své oblíbené těstoviny podle návodu na obalu.
- Přidejte do pánve a promíchejte se smetanovou omáčkou.
- Ozdobte pažitkou, tymiánem, koprem nebo čerstvou petrželkou.
- Užijte si to!