Dokonalá kombinace třtinového cukru, římského kmínu, uzené papriky a citronové kůry povýší vaši vepřovou panenku na úplně novou úroveň. Bylinková omáčka ji navíc dodává další chuťový rozměr. Podávejte s grilo anou zeleninou, jako je chřest nebo cuketa.
Co budete potřebovat
Na vepřovou panenku:
- kůra z 1 citronu
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 lžičky uzené papriky
- 1 lžička drceného římského kmínu
- ½ lžičky soli
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 700 g vepřové panenky
Na bylinkovou omáčku:
- 2 jarní cibulky (pouze bílé a světle zelené části), nakrájené na tenké plátky
- 1/2 šálku čerstvé petrželky, nasekané nadrobno
- ¼ šálku extra panenského olivového oleje
- 2 stroužky česneku, lisované
- 3 lžíce červeného vinného octa
- 2 lžíce čerstvých listů oregána
- 1/2 lžičky drcených vloček červeného chilli
- sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
Postup
- V malé misce rozšlehejte citronovou kůru, třtinový cukr, papriku, římský kmín a sůl.
- Vmíchejte olej a vytvořte pastu.
- Potřete pastou celé vepřové maso.
- Gril na 5 minut předehřejte nebo rozpalte grilovací pánev na středně vysokém plameni.
- Grilujte vepřové maso za občasného obracení kleštěmi, dokud nezuhelnatí a teploměr s okamžitým odečtem zasunutý do nejtlustší části nezaznamená 63° Celsia, asi 20 minut.
- Větší panenky dejte ještě dopéct do trouby předehřáté na 200° Celsia, dokud nedosáhnete požadované teploty, dalších 15 až 25 minut.
- Nechte 10 minut odpočinout.
- střední misce smíchejte jarní cibulku, petrželku, olej, česnek, ocet, oregano a červené chilli; dochuťte solí a černým pepřem.
- Nakrájejte vepřové maso a nandejte ho na talíř.
- Podávejte s bylinkovou omáčkou.