Jahodový koláč s mandlovou drobenkou

Jahodový koláč s mandlovou drobenkou

Tento krásný koláč dokonale kombinuje čerstvé jahody se zemitým těstem z lněné, ovesné a mandlové mouky. Skvěle se hodí třeba k vaší ranní kávě.

Co budete potřebovat

Na koláč:

  • 2 a 1/2 šálků čerstvých jahod nebo 2 šálky mražených jahod, rozmražených
  • 3/4 šálku plus 1 lžíce cukru
  • 1 šálek ovesné mouky
  • 1/2 šálku lněné mouky
  • 3/4 šálku blanšírované mandlové mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 velká vejce
  • 1/2 šálku másla pokojové teploty
  • 1 lžička mandlového extraktu

Na drobenku:

  • 1/4 šálku másla pokojové teploty
  • 1/4 šálku cukru
  • 1/2 šálku blanšírované mandlové mouky
  • 2 lžíce ovesné mouky
  • 1/2 šálku nastrouhaných mandlí

Postup

  • Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia a vymažte dortovou formu tukem.
  • Jahody nakrájejte na cca 0,6 cm kousky a přidejte do misky spolu s 1 lžící cukru.
  • Promíchejte a dejte stranou.
  • Ve velké míse smíchejte ovesnou mouku, lněnou mouku, blanšírovanou mandlovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  • V samostatné nádobě rozšlehejte zbývající ¾ šálku cukru, vejce, máslo a mandlový extrakt.
  • Přidejte máslovou směs do moučné směsi a míchejte, dokud se vše nespojí.
  • Přidejte jahody.
  • Směs dejte do dortové formy a pomocí navlhčené špachtle rozetřete do rovnoměrné vrstvy.
  • Připravte si drobenku.
  • Míchejte máslo, cukr a mandlovou mouku, dokud vám nevznikne konzistence mokrého písku.
  • Vmíchejte mandle a pak drobenku rovnoměrně rozložte na koláč.
  • Pečte 40 minut, dokud nejsou okraje zlatavě hnědé a pevné.
  • Před vyjmutím z formy nechte 30 minut vychladnout.
  • Nahoru formy položte velký plech a opatrně překlopte.
  • Nyní je koláč vzhůru nohama, takže ho opět opatrně překlopte na jiný plech nebo pečící papír.
  • Před krájením nechte dalších 20 minut vychladnout.
  • Nechte si chutnat!
Kus drobenkového koláče s jahodami na talířku s vidličkou.
www.llbalanced.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze minitrub, kde vám prozradíme, jakou bychom vám nejvíce doporučili, a kterou naopak ne!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.