Nádherný jahodový koláč z hnědého másla s drobenkou a jahodovou polevou je dokonale vláčný a uděláte s ním velkou parádu. Nejlepší způsob, jak spotřebovat v létě čerstvé jahody!
Co budete potřebovat
- 1 a 1/2 šálku nakrájených čerstvých jahod
Na drobenku:
- 1 šálek hladké mouky
- 1/2 šálku třtinového cukru
- 2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky soli
- 1/3 šálku másla, rozpuštěného
Na mokré přísady:
- ½ šálku másla
- ½ šálku vanilkového řeckého jogurtu
- ¼ šálku mléka
- 2 vejce
- ½ šálku javorového sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ¼ lžičky mandlového extraktu
Na suché přísady:
- 1 a ¾ šálku hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
Na polevu:
- 1 lžíce másla, rozpuštěného
- 1/4 šálku moučkového cukru
- ¼ šálku lyofilizovaných jahod
- 1-2 lžíce mléka
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Postříkejte 23 cm dortovou pružinovou formu olejem ve spreji (včetně stran).
- Ve střední míse smíchejte mouku, třtinový cukr, skořici a sůl.
- Přidejte rozpuštěné máslo a míchejte vidličkou, dokud se nezačne tvarovat drobenka, která bude připomínat hrudky mokrého písku.
- Možná ji budete muset vytvarovat rukama.
- Zakryjte mísu potravinářskou fólií a vložte do lednice.
- Přidejte 1/2 šálku másla do velkého hrnce nebo pánve a dejte na střední plamen.
- Máslo se začne rozpouštět, praskat a nakonec i pěnit.
- Neustále míchejte.
- Po pár minutách začne máslo hnědnout a na dně hrnce se zbarví do zlatavě jantarové barvy.
- Pokračujte v míchání a odstavte z ohně, jakmile máslo začne získávat hnědou jantarovou barvu.
- Přeneste hnědé máslo do velké mixovací nádoby a nechte 10 minut vychladnout.
- Jakmile máslo vychladne, přidejte do mísy zbývající mokré ingredience.
- Šlehejte, dokud se vše dobře nespojí.
- V samostatné míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- Přidejte suché přísady k mokrým a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Nepřemíchejte.
- Do těsta vložte nakrájené jahody.
- Nalijte polovinu těsta do připravené formy a rozetřete stěrkou.
- Těsto potřeme polovinou drobenky.
- Poté naplňte zbývajícím těstem , které jemně rozetřete po drobence a poté znovu potřete zbylou drobenkou.
- Pečte 45–55 minut, nebo dokud párátko vložené do koláče nevyjde čisté s několika drobky.
- Nechte koláč 30 minut vychladnout.
- Lyofilizované jahody přidejte do mixéru a mixujte, dokud nezískáte jemný prášek.
- V malé misce smíchejte rozpuštěné máslo, moučkový cukr, prášek z jahod a mléko.
- Začněte s trochou mléka, abyste polevu zředili, s vědomím, že v případě potřeby můžete vždy přidat další.
- Koláč pokapejte tam a zpět polevou.
- Nakrájejte na 12 kousků.
- Uchovávejte zakryté při pokojové teplotě po dobu 1-2 dnů, poté přeneste do lednice až na 1 týden.