I celiaci si u nás přijdou na své! Navíc je tento koláč tak dobrý, že by ho měli vyzkoušet i ti, kteří alergií na lepek netrpí. Kombinace čerstvých jahod, vanilky a kokosu si totiž zamiluje naprosto každý!
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 120 ml kokosového mléka (z konzervy)
- 100 g bezlepkové moučné směsi
- 30 g třtinového cukru
- 30 g cukru
- 20 g másla
- 2 vejce
- 1 špetka soli
- 1/2 lžičky prášku do pečiva (bez lepku)
- 1/2 lžičky vanilkové pasty
Na polevu:
- 300 g jahod, čerstvých
- 20 g strouhaného kokosu
Na drobenku:
- 80 g bezlepkové moučné směsi
- 45 g moučkového cukru
- 40 g studeného másla
- 10 g strouhaného kokosu
- 4 g vanilkového cukru
- 1/2 lžičky prášku do pečiva (bez lepku)
Postup
- Jahody omyjte, očistěte a nakrájejte.
- Dejte stranou.
- Na drobenku smíchejte v míse mouku, cukr, vanilkový cukr, strouhaný kokos a prášek do pečiva.
- Přidejte máslo a vše rukama prohněťte, dokud vám nevznikne drobivá směs.
- Vložte drobenku do lednice.
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia (horní-spodní ohřev).
- Vymažte tukem pružinovou dortovou formu.
- Na těsto dejte kokosové mléko a máslo do hrnce a zahřívejte na středním plameni, dokud se máslo nerozpustí.
- Odstavte a nechte opět mírně vychladnout.
- Smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva.
- V jiné míse šlehejte ručním mixérem vejce se dvěma druhy cukru a vanilkou po dobu 3 minut do krémova.
- Vmíchejte směs mouky a másla a kokosu.
- Těsto nalijte do formy a posypte strouhaným kokosem.
- Navrch rozložte jahody a posypte kokosovou drobenkou.
- Jahodový koláč pečte asi 40 minut.
- Po 20 minutách přikryjte kusem alobalu.
- Nechte koláč vychladnout mimo troubu, než ho vyjmete z trouby.
- Dobrou chuť!