Lehce nasládlá našlehaná citronová pěna z mascarpone v kombinaci s nakyslým jahodovým pyré vytváří dokonalý krémový a dekadentní letní dezert. To prostě musíte vyzkoušet!
Co budete potřebovat
Na jahodové pyré:
- 2 šálky jahod, oloupaných a nakrájených
- 3 lžíce krystalového cukru
- kůra z 1 citronu
Na pěnu:
- 170 g mascarpone
- 1 a ½ lžíce krystalového cukru
- ½ šálku smetany ke šlehání
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- špetka soli
- 1 lžíce citronové šťávy
- volitelně na ozdobení: nakrájené jahody, čerstvá citronová kůra
Postup
- Ve středním hrnci zahřívejte na středním plameni jahody, cukr a citron po dobu 10 minut.
- Jahody by měly být zredukovány na šťavnatou, bublinkovou ,,marmeládu“.
- Rozmixujte ponorným mixérem na hladší směs.
- Nemusí být dokonale hladká – ale pokud ji chcete hladší, stačí ji protlačit přes jemné síto, abyste odstranili semínka.
- Dejte do lednice chladit, zatímco budete připravovat pěnu.
- Ve střední misce smíchejte mascarpone a 1 lžíci cukru a pomocí ručního nebo stolního mixéru šlehejte na vysokou rychlost, dokud se nespojí.
- V další misce smíchejte smetanu ke šlehání, 1/2 lžíce cukru, vanilku a sůl a pomocí ručního mixéru šlehejte na vysokou rychlost, dokud se nevytvoří měkké vrcholy.
- Smetanovou směs spolu s citronovou šťávou vmíchejte do směsi mascarpone.
- Lžící nandejte směs do cukrářského sáčku.
- Připravte si dvě sklenice a začněte sestavovat dezert.
- Do každé sklenice nandejte jahodového pyré, pak vrstvu pěny a opakujte ještě dvakrát, dokud nespotřebujete všechny ingredience.
- Posypte na kostičky nakrájenými jahodami a/nebo čerstvou citronovou kůrou a podávejte.
- Užijte si to!