Bábovka z kefíru s kokosem a citronovým tvarohem

Bábovka z kefíru s kokosem a citronovým tvarohem
Příprava: 30 minut Vaření: 80 minut Počet porcí: 10

Tato bábovka je lehká a hutná zároveň. Je vláčná, jemně ochucená pomerančem, medem, vanilkou a kokosem. Trochu citronového tvarohu jí navíc dodává nezapomenutelnou, lahodně krémovou a osvěžující chuť.

Co budete potřebovat

  • 3 vejce
  • 1 žloutek
  • 200 g cukru
  • pomerančová směs (viz níže)
  • 120 ml rostlinného oleje
  • 230 g hladké mouky
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 150 g kefíru
  • několik lžic strouhaného kokosu
  • 3 lžíce citronového tvarohu viz níže

Pomerančová směs

  • 1 lžička jemně nastrouhané pomerančové kůry
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na citronový tvaroh:

  • 1 citron (bio)
  • 175 g cukru
  • 65 g másla
  • 2 vejce

Postup

  • Nejprve si připravte citronový tvaroh.
  • Nastrouhejte kůru z předem omytého a osušeného citronu a poté z něj vymačkejte a přefiltrujte šťávu.
  • Kůru, šťávu, cukr, lehce rozšlehaná vejce a nakrájené máslo dejte do žáruvzdorné mísy a dejte nad trochu větší kastrol s vařící vodou.
  • Směs za stálého míchání zahřívejte, dokud se všechny ingredience nerozpustí a směs nebude homogenní.
  • Pokračujte ve vaření po dobu 20-25 minut, míchejte ( nenechte směs vařit), dokud tvaroh nebude dostatečně hustý, aby pokryl zadní stranu lžíce.
  • Směs nyní přeceďte přes jemné síto, abyste se zbavili kůry a nalijte do malé sklenice.
  • Jakmile tvaroh zcela vychladne, sklenici uzavřete a dejte do lednice.
  • Poměrančovou směs si připravíte smícháním pomerančové kůry, medu a vanilky.
  • Vejce, žloutek, cukr a pomerančovou směs dejte do mixovací nádoby a elektrickým šlehačem vyšlehejte do bledé a nadýchané hmoty.
  • Snižte rychlost a pomalu přilévejte rostlinný olej.
  • Do mísy prosejte mouku, kukuřičný škrob a prášek do pečiva a promíchejte.
  • Suché ingredience přidejte do těsta a míchejte na nejnižší rychlost.
  • Na závěr vmíchejte kefír.
  • Formu na bábovku dobře vymažte tukem a vysypte moukou.
  • Nalijte 1/3 těsta do připravené formy.
  • Povrch posypte strouhaným kokosem dle chuti.
  • Polovinu citronového tvarohu nandejte lžičkou na kokos a vytvořte malé tečky ve vzdálenosti 2 nebo 3 cm od sebe.
  • Zakryjte další třetinou těsta a opět posypte kokosem a ozdobte citronovým tvarohem.
  • Přilijte zbývající těsto a posypte kokosem.
  • Bábovku pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 40-45 minut.
  • Bábovku vyndejte z trouby a i s formou ji dejte do mrazáku.
  • Nechte bábovku v mrazáku 45-60 minut.
  • Poté ji vyjměte, nechte 1/2 hodiny odležet ve formě a nakonec vyndejte z formy.
  • Podávejte posypané moučkovým cukrem.
Bábovka s kefírem, kokosem a citronovým tvarohem na talíři, posypaná moučkovým cukrem.
www.dajana-bakerscorner.blogspot.com

Inspirujte se i našimi nejlepšími recepty na ořechové bábovky k odpolední kávě. Jsou vynikající!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.