Tato bábovka je lehká a hutná zároveň. Je vláčná, jemně ochucená pomerančem, medem, vanilkou a kokosem. Trochu citronového tvarohu jí navíc dodává nezapomenutelnou, lahodně krémovou a osvěžující chuť.
Co budete potřebovat
- 3 vejce
- 1 žloutek
- 200 g cukru
- pomerančová směs (viz níže)
- 120 ml rostlinného oleje
- 230 g hladké mouky
- 20 g kukuřičného škrobu
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 150 g kefíru
- několik lžic strouhaného kokosu
- 3 lžíce citronového tvarohu viz níže
Pomerančová směs
- 1 lžička jemně nastrouhané pomerančové kůry
- 1 lžička medu
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na citronový tvaroh:
- 1 citron (bio)
- 175 g cukru
- 65 g másla
- 2 vejce
Postup
- Nejprve si připravte citronový tvaroh.
- Nastrouhejte kůru z předem omytého a osušeného citronu a poté z něj vymačkejte a přefiltrujte šťávu.
- Kůru, šťávu, cukr, lehce rozšlehaná vejce a nakrájené máslo dejte do žáruvzdorné mísy a dejte nad trochu větší kastrol s vařící vodou.
- Směs za stálého míchání zahřívejte, dokud se všechny ingredience nerozpustí a směs nebude homogenní.
- Pokračujte ve vaření po dobu 20-25 minut, míchejte ( nenechte směs vařit), dokud tvaroh nebude dostatečně hustý, aby pokryl zadní stranu lžíce.
- Směs nyní přeceďte přes jemné síto, abyste se zbavili kůry a nalijte do malé sklenice.
- Jakmile tvaroh zcela vychladne, sklenici uzavřete a dejte do lednice.
- Poměrančovou směs si připravíte smícháním pomerančové kůry, medu a vanilky.
- Vejce, žloutek, cukr a pomerančovou směs dejte do mixovací nádoby a elektrickým šlehačem vyšlehejte do bledé a nadýchané hmoty.
- Snižte rychlost a pomalu přilévejte rostlinný olej.
- Do mísy prosejte mouku, kukuřičný škrob a prášek do pečiva a promíchejte.
- Suché ingredience přidejte do těsta a míchejte na nejnižší rychlost.
- Na závěr vmíchejte kefír.
- Formu na bábovku dobře vymažte tukem a vysypte moukou.
- Nalijte 1/3 těsta do připravené formy.
- Povrch posypte strouhaným kokosem dle chuti.
- Polovinu citronového tvarohu nandejte lžičkou na kokos a vytvořte malé tečky ve vzdálenosti 2 nebo 3 cm od sebe.
- Zakryjte další třetinou těsta a opět posypte kokosem a ozdobte citronovým tvarohem.
- Přilijte zbývající těsto a posypte kokosem.
- Bábovku pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 40-45 minut.
- Bábovku vyndejte z trouby a i s formou ji dejte do mrazáku.
- Nechte bábovku v mrazáku 45-60 minut.
- Poté ji vyjměte, nechte 1/2 hodiny odležet ve formě a nakonec vyndejte z formy.
- Podávejte posypané moučkovým cukrem.
Inspirujte se i našimi nejlepšími recepty na ořechové bábovky k odpolední kávě. Jsou vynikající!