Tento moučník z jogurtu a citronu je tak jednoduchý a chutný, že si ho budete připravovat znovu a znovu. Těsto z jogurtu, čerstvé citronové kůry a šťávy a poleva plná citronové chuti dohromady vytváří dokonale svěží bábovku, kterou prostě musíte milovat!
Co budete potřebovat
Na bábovku:
- 320 g hladké mouky plus další na posypání
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 500 g krystalového cukru
- 2 lžíce nastrouhané citronové kůry (zhruba ze 3 až 4 citronů)
- 230 g změklého másla
- 60 ml čerstvé citronové šťávy (zhruba ze 2 až 3 citronů)
- 6 velkých vajec pokojové teploty
- 230 g bílého plnotučného řeckého jogurtu
Na polevu:
- 100 g moučkového cukru, prosetého
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
Postup
- Předehřejte troubu na 160°C s roštem ve střední poloze.
- Velkoryse vymažte formu na bábovku o objemu 2,84 litru tukem a vysypte moukou.
- Připravenou formu dejte do lednice, zatímco budete připravovat těsto.
- V malé míse prošlehejte hladkou mouku, sůl, jedlou sodu a prášek do pečiva.
- Dejte stranou.
- V míse stolního mixéru s lopatkovým nástavcem smíchejte krystalový cukr a citronovou kůru.
- Pomocí prstů utřete cukr a citronovou kůru dohromady, dokud nebudete mít vlhkou a voňavou směs.
- Přidejte změklé máslo.
- Šlehejte směs másla a cukru při střední rychlosti po dobu 4 až 5 minut, nebo dokud nebude mít světlou barvu.
- Přidejte citronovou šťávu a zašlehejte.
- Při střední rychlosti pomalu přidávejte vejce, jedno po druhém a šlehejte, dokud se nezapracují.
- Podle potřeby jednou nebo dvakrát seškrábněte misku.
- Při nízké rychlosti přidávejte moučnou směs ve třech přídavcích, střídavě se dvěma přídavky jogurtu, počínaje a konče moučnou směsí.
- Míchejte, dokud se poslední část moučné směsi nevstřebá.
- Vyjměte mísu z mixéru a pomocí stěrky seškrábněte dno mísy, abyste se ujistili, že jsou všechny ingredience rovnoměrně promíchány.
- Těsto přendejte do (vychlazené) připravené formy a rozetřete ho stěrkou do rovnoměrné hladké vrstvy.
- Pečte 55 až 60 minut, nebo dokud nevyjde párátko vložené do středu bábovky čisté.
- Umístěte na chladicí mřížku a nechte bábovku chladnout ve formě po dobu 1 hodiny.
- Opatrně vyjměte bábovku z formy a položte na mřížku, aby zcela vychladla.
- Připravte si polevu.
- Ve střední míse vyšlehejte prosátý moučkový cukr a citronovou šťávu do hladka.
- Je-li poleva příliš řídká, zašlehejte ještě trochu prosátého moučkového cukru.
- Pokud je příliš hustá, přidejte trochu citronové šťávy.
- Vršek bábovky rovnoměrně pokapejte citronovou polevou, aby stekla přes okraje bábovky.
- Před krájením a podáváním nechte polevu mírně ztuhnout.