Recept s grilovaným vepřovým kolenem se připravuje různě v závislosti na regionu i zemi. Může být nejdříve nasolené nebo naložené a upečené do křupava, smažené nebo vařené. Potěšte své hosty a blízké křupavým kolenem. Nebo je potěšte dalšími dobrotami z vepřového masa na grilu.
Co budeme potřebovat
- 2 vepřová kolena (700 g každé s kostí syrové, neuzené ani naložené)
- sůl
- kmín
- 4 bobkové listy
- 4 bobule jalovce
- 1 lžička kuliček pepře
- 1 cibule (nakrájená na čtvrtky)
Postup
- Do velkého hrnce dejte osolenou vodu. Přidejte bobkové listy, jalovec, pepř a nakrájenou cibuli.
- Přiveďte k varu a poté upravte teplotu tak, aby se voda nevařila, ale byla stále velmi horká.
- Přidejte vepřová kolena a vařte asi 1,5 hodiny.
- Vyjměte a prořezejte kůži kůru ve tvaru kosočtverce. Posypte solí a kmínem.
- V troubě zasuňte mřížku do střední polohy a pod ni umístěte zapékací misku, aby se v ní zachytil kapající tuk.
- Kolena položíme na mřížku a necháme v předehřáté troubě péct na 200 °C asi 1,5 hodiny.
- V polovině otočte a pokud chcete, můžete je přelít i nasbíraným tukem.
- Na posledních 15 minut můžete zapnout v troubě gril.
Hodí se k našemu bramborovému salátu, bramborové kaši nebo houskovému knedlíku s omáčkou, salátu nebo k pár krajíčkům chleba.
Pokud něco zbyde, maso bude chutnat velmi dobře i druhý den studené.