Tyto nadýchané lívance s jablky jsou plné kyselých a sladkých jablek pro dokonalou snídani. Jak si ještě více zpříjemnit ráno? Připravte si k tomu ještě sladkou z ovesných vloček!
Co budeme potřebovat
- 300 g hladké mouky
- 2 lžičky sody
- 2 vejce
- 285 ml podmáslí
- 4 lžíce mléka
- 85 g rozpuštěného másla
- 2 malá jablka (oloupaná, zbavená jádřinců a nastrouhaná)
- 50 g sušených brusinek
- javorový sirup
- 85 g změklého másla
- 0,5 lžičky soli
- 1 lžička skořice
- 2 lžičky moučkového cukru
Postup
- Na výrobu skořicového másla smíchejte 85 g změklého másla, špetku soli, lžičku skořice a 2 lžičky moučkového cukru.
- Směs poté zabalte do potravinářské fólie, vytvarujte váleček a nechte vychladit.
- V míse smícháme mouku, sodu a špetku soli.
- Uprostřed udělejte důlek, do kterého postupně zašlehejte vejce, následně podmáslí, mléko a rozpuštěné máslo.
- Jakmile je směs hladká, vmícháme nastrouhaná jablka a brusinky.
- Na nepřilnavé pánvi rozpusťte trochu másla.
- Když je pánev horká, přidejte těsto.
- Vařte 2-3 minuty, dokud se neobjeví bublinky a spodek neztuhne a nezezlátne.
- Otočte a vařte ještě pár minut.
- Jablečné lívance přendejte na talíř, zakryjte pečícím papírem a udržujte v teple.
- Chcete-li lívance podávat, naskládejte je na talíř, navrch dejte pořádný kousek skořicového másla a pokapejte javorovým sirupem.
Krásné a symetrické lívance neuděláte bez kvalitní nepřilnavé pánve z oceli! Nejlepší je, že jsou na ní udělané výdutě, ze kterých budete vyndávat lívanec jeden jako druhý!