Tuto oblíbenou a všestrannou švestkovou omáčku použijte ke všemu od vaječných rolek, našich receptů na jarní závitky, knedlíků, pečené kachny, v luxusních receptech s rybami, kuřecího masa, krevet nebo s čínskými nudlemi a rýží. Použijte jí k potření masa před grilováním nebo jako glazuru na pečené drůbeží a vepřové maso.
Co budeme potřebovat
- 900 g švestek (vypeckovaných a nakrájených)
- 75 g dužiny z batátů
- 80 g nakrájené žluté cibule
- 100 ml jablečného octa
- 165 g hnědého cukru
- 55 ml sójové omáčky nebo tamari
- 30 g medu
- 30 g strouhaného čerstvého zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- tyčinka skořice
- 2 celé badyány
- 4 celé hřebíčky
- 0,5 lžičky pepře
- 0,25 lžičky celých semen fenyklu
Postup
- Všechny ingredience kromě směsi koření dejte do středně velkého hrnce a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu na středně nízkou a vařte bez pokličky 30 minut.
- Použijte ponorný mixér, abyste vše v hrnci mohli rozmixovat do hladka.
- Vložte koření na malou pánev a opékejte na středně vysoké teplotě, dokud se nerozvoní.
- Dávejte pozor, aby se koření nepřipálilo, jinak bude chutnat hořce. Nechte koření vychladnout a poté vložte celé koření do kousku gázy svázané provázkem nebo do čajového sáčku.
- Balíček koření vložte do hrnce se švestkovou omáčkou a vařte bez pokličky 25–45 minut, dokud omáčka nezhoustne na požadovanou konzistenci.
- Vyhoďte balíček koření. Nechte omáčku vychladnout.
- Uchovávejte v lednici, kde vydrží až 2 týdny.
Aby vaše omáčka se švestkami a kořením byla super hladká je nutné mít po ruce výkonný tyčový mixér, který si můžete vybrat z naší recenze!