Sušené hříbky a parmezán dodávají této bezmasé sekané sofistikovanou chuť, zatímco ořechy a rýže jí dávají hustou a odolnou texturu podobnou masu. Sekaná je chutná, sytá a skvěle se hodí k bramborám či zeleným fazolkám.
Co budete potřebovat
- 60 g sušených lesních hub
- 2 lžíce oleje
- 1 střední cibule nakrájená nadrobno
- 2 velké stroužky česneku, nasekané
- 340 g žampionů, jemně nasekaných
- 1/4 lžičky soli
- ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1 lžička sušeného tymiánu
- ¼ šálku sherry nebo vína
- 2 šálky vařené hnědé rýže
- 2 šálky kešu oříšků, jemně nasekaných nebo drcených
- ½ šálku piniových oříšků, jemně nasekaných nebo drcených
- 200 g parmezánu
- 5 vajec
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C a vymažte olejem bochníkovou formu na chléb o rozměrech 23 x 13 cm.
- Sušené houby zalijte horkou vodou a nechte asi 30 minut máčet.
- Po rehydrataci vyjměte z vody a nakrájejte.
- Rozpalte olej na středně vysokém plameni v široké, těžké pánvi nebo hrnci dostatečně velkém, aby pojal všechny ingredience.
- Když je olej horký, přidejte cibuli.
- Restujte za častého míchání, dokud cibule nezesklovatí (5 až 7 minut).
- Přidejte česnek, žampiony, sůl, pepř a tymián.
- Pokračujte ve vaření za občasného míchání, dokud se neuvolní šťáva z hub a ta se téměř nevyvaří.
- Když pánev začne vysychat, zakápněte ji sherry nebo vínem a vařte ještě asi půl minuty, aby se sherry nebo víno zredukovalo.
- Odstraňte pánev ze sporáku.
- Do žampionů vmíchejte rýži, kešu oříšky, piniové oříšky a nakrájené lesní houby.
- Nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu a přidejte sýr.
- Ochutnejte a v případě potřeby upravte koření.
- Vmíchejte vejce a důkladně promíchejte.
- Směs vložte do formy a pečte v předehřáté troubě asi hodinu, dokud nebude sekaná na dotek pevná s lehce křupavými okraji.
- Nechte asi 10 minut vychladnout.
- Jemně přejeďte nožem po okrajích, aby se uvolnily, a poté pomalu a opatrně otočte formu dnem vzhůru, abyste sekanou vysunuli.
- Podávejte s omáčkou dle vlastního výběru.