Hovězí játrové knedlíčky jsou oblíbeným jídlem v německé, rakouské a české kuchyni. Kdykoli vidím na jídelním lístku knedlíčkovou polévku, nemůžu si pomoct, abych si ji objednala jako předkrm. Vyzkoušejte náš recept a uvidíte, jak jsou chutné! Zejména potom v chuťově výrazném hovězím vývaru, který si připravíte i s námi.
Co budeme potřebovat
- 400 g hovězích jater
- 3 rohlíky
- 250 ml plnotučného mléka (vlažné)
- 1 cibule
- 10 g petrželky
- 150 g slaniny (nakrájené na kostičky)
- ½ lžičky sušené majoránky
- 5 lžic strouhanky
- 2 vejce
- 2 l hovězího vývaru
- sůl
- pepř
- petržel (k podávání)
Postup
- Rohlíky nakrájejte na kostičky a přidejte do mísy.
- Přidáme vlažné mléko a ručně prohněteme. Necháme nasáknout, dokud rohlíky nezměknou.
- Oloupejte a najemno nakrájejte cibuli a nasekejte petržel.
- Játra nakrájejte na menší kousky a přendejte do kuchyňského robotu.
- Přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a míchejte do hladka.
- Do mísy přidejte směs jater a slaniny, cibuli nakrájenou na kostičky, nasekanou petržel, sušenou majoránku, strouhanku, vejce a namočené rohlíky a promíchejte do hladka.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu hovězí vývar.
- Ze směsi na játrové knedlíčky vytvarujte kuličky a přidejte je do hovězího vývaru.
- Snižte teplotu, protože knedlíčky by se neměly vařit.
- Nechejte dusit cca. 25 min.
- Játrové knedlíčky podáváme v hovězím vývaru a ozdobené čerstvou petrželkou.