Mlsat se dá i zdravě a tento recept je toho důkazem. Nejen že je zdravý, ale je i chutný, jemný, nadýchaný a krásně osvěžující. Ideální do horkých letních dní!
Co budete potřebovat
Na základ:
- 350 g ovesných vloček
- 2 lžíce kokosového oleje
- 3 lžíce medu
- špetka skořice
Na jogurtovou vrstvu:
- 500 g řeckého jogurtu
- 1/2 šálku kokosového cukru
- 3 lžíce 100% želatiny
- 3 lžíce vody
Na jahodovou vrstvu:
- 500 g jahod (plus nějaké na ozdobu)
- 200 g řeckého jogurtu
- 5 lžic kokosového cukru
- 3 lžíce 100% želatiny
- 3 lžíce vody
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup
- Ovesné vločky rozmixujte na jemnou konzistenci.
- V míse smíchejte ovesnou mouku s medem, rozpuštěným kokosovým olejem a skořicí.
- Těsto by mělo být hodně husté a trochu lepivé.
- Připravte si formu na dort (asi 20 cm v průměru).
- Rukou nebo stěrkou přitlačte ovesné těsto na dno formy a vyrovnejte ho.
- V menším hrnci smíchejte 6 lžic želatiny s 6 lžícemi vlažné vody.
- Směs zahřejte na mírném ohni a stáhněte ji z ohně, jakmile se všechna želatina rozpustí ve vodě.
- V misce smíchejte řecký jogurt, kokosový cukr (nebo jiné sladidlo) a polovinu rozpuštěné želatiny.
- Jogurtovou náplň důkladně prošlehejte a když už v ní nejsou žádné hrudky, nalijte ji na připravený dortový základ.
- Dortovou formu dejte na pár minut do lednice.
- Mezitím omyjte a očistěte jahody a rozmixujte je v mixéru s 200 g řeckého jogurtu, kokosovým cukrem, citronovou šťávou a zbytkem rozpuštěné želatiny do hladka.
- Když je jogurtová vrstva navrchu již pevná, jemně ji zalijte jahodovým krémem.
- Dort dejte ztuhnout do lednice alespoň na 4 hodiny.
- Nakonec můžete dort ozdobit čerstvými jahodami, lístky máty a nakrájet.