Naučte se s naším jednoduchým návodem připravit domácí veganské noky z brambor a dýně, na které potřebujete pouhé 4 ingredience. Je vhodný pro dospělé i děti, které můžete zapojit do procesu přípravy noků. Určitě si to užijí!
Co budete potřebovat
Na dýňové noky:
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1 velký brambor, oloupaný a nakrájený na velké kousky
- 1 šálek dýňového pyré
- 1 lžička soli
- 1/8 lžičky mletého muškátového oříšku (volitelně)
Na máslovou omáčku:
- 4 lžíce veganského másla
- 20 čerstvých lístků šalvěje, nasekaných nadrobno
- 4 stroužky česneku, jemně nasekané
K servírování:
- černý pepř
- veganský parmazán
Postup
- Vložte brambory do hrnce, zalijte je vodou a přiveďte k varu.
- Snižte plamen na mírný a vařte, dokud nepůjdou jednoduše propíchnout vidličkou, asi 20–30 minut.
- Sceďte (nezapomeňte si ponechat asi 1/4 šálku škrobové vody) a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Rozšťouchejte brambory, aby byly jemné a hladké.
- Odměřte si 3/4 šálku rozšťouchaných brambor a zbytek si schovejte na jiné použití.
- Šťouchané brambory položte na čistou pracovní plochu.
- Prosejte k nim mouku a přidejte dýňové pyré a sůl.
- Vše promíchejte pomoučenýma rukama, dokud nevznikne hladké těsto, a když je těsto příliš mokré, přidejte další lžíci mouky nebo, je-li těsto příliš suché, přidejte po 1 lžíci odložené škrobové vody.
- Těsto by mělo být měkké a mírně lepivé.
- Jakmile je těsto hladké, hněťte ho 30 sekund až minutu nebo dokud nebude měkké, dávejte pozor, abyste těsto nepřepracovali.
- Z těsta vytvarujte zhruba 2,5 cm vysoký obdélník a nakrájejte ho vodorovně na plátky.
- Každý z těchto plátků srolujte do provazu o průměru asi centimetr a poté tyto provazy nakrájejte na noky.
- Noky můžete buď vařit tak, jak jsou, nebo na nich můžete obtisknout vidličku.
- Noky položte v jedné vrstvě na prkénko a lehce je poprašte moukou.
- Přiveďte k varu osolenou vodu ve velkém hrnci.
- Připravte si omáčku.
- Dejte pánev na střední plamen a přidejte veganské máslo.
- Jakmile se veganské máslo rozpustí, nechte ho vařit na pánvi asi 3-4 minuty.
- Přidejte šalvěj a česnek a vařte 2-3 minuty.
- Odstraňte ze sporáku.
- Když se voda vaří, přidejte noky a zamíchejte, aby se nepřichytily. V
- ařte, dokud nevyplavou na hladinu vody, a poté je nechte dalších 30 sekund sedět.
- Pomocí děrované lžíce noky vyndejte a přendejte je do pánve k máslu.
- Dejte pánev zpět na střední plamen a noky pár minut opékejte v máslové omáčce.
- Podávejte posypané veganským parmazánem a troškou černého pepře.