Vychutnejte si tuto podzimní a zimní polévku z pečené dýně. Má mnohem hlubší chuť na klasická dýňová polévka, je zdravá a skvěle vás zahřeje!
Co budete potřebovat
- 1,5 kg máslové dýně
- 1 lžíce avokádového oleje
- 1 malá žlutá cibule, rozpůlená
- 1 stroužek česneku, oloupaný
- 1/2 lžičky javorového sirupu
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- 4 šálky zeleninového vývaru
- mletý černý pepř, podle chuti
- 2 lžíce másla (volitelně)
Na ozdobu:
- dýňová semínka
- čerstvá petrželka
- mletý černý pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 220°C.
- Z máslové dýně odřízněte konce.
- Dýni postavte širším koncem dolů a opatrně ji podélně rozkrojte napůl.
- Z máslové dýně vydlabejte semínka.
- Dýni přendejte na plech řezem nahoru, potřete olejem a posypte solí a pepřem.
- Poté dýni otočte tak, aby řezná strana směřovala dolů, a pečte 60 minut.
- Po 30 minutách namažte obě poloviny cibule avokádovým olejem a položte ji řeznou stranou dolů na pekáč k dýni.
- Pokračujte v pečení dalších 30 minut a poté vyjměte z trouby.
- Velkou lžící vydlabejte z dýně dužinu a přendejte ji do mixéru.
- Odstraňte vnější vrstvu cibule a přidejte ji do mixéru k dýni spolu s česnekem, javorovým sirupem, solí, muškátovým oříškem, zázvorem, máslem a zeleninovým vývarem.
- Začněte se 3 šálky zeleninového vývaru a přilévejte další, abyste dosáhli požadované konzistence.
- Mixujte na nejvyšší stupeň po dobu několika minut, nebo dokud nebude polévka krémová.
- Polévku ochutnejte a v případě potřeby ještě dosolte a opepřete.
- Polévku nalijte do misek a ozdobte dýňovými semínky, petrželkou a drceným černým pepřem.