Úžasný hřejivý recept, který obsahuje samé dobré ingredience. Brambory, kysané zelí, klobásu, vejce a sýr. Může být něco lepšího?
Co budete potřebovat
- 1–1,5 kg brambor, oloupaných a nakrájených na plátky silné cca 0,3 cm
- 1,5 šálku nízkotučného mléka
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- 1 lžička olivového oleje
- 1 lžička másla
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- 1,5 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 a 1/2 šálku kuřecího vývaru
- 1 kg kysaného zelí, okapaného
- 6 vajec uvařených natvrdo, nakrájených na plátky
- 1/2 šálku směsi strouhaného parmazánu a mozzarelly
- ½ lžičky soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
- 1/2 lžičky sladké papriky
- 1 klobása, nakrájená na tenké plátky
Postup
- Předehřejte troubu na 220°C a potřete olejem obdélníkovou zapékací mísu o rozměrech 23×33 cm.
- Vezměte asi 15 plátků brambor a ohřívejte je v mikrovlnné troubě na vysokou teplotu, dokud nebudou měkké, asi 2 minuty.
- K uvařeným bramborám přidejte 4 lžíce mléka a vidličkou brambory rozmačkejte, dejte stranou.
- V hrnci rozehřejte olivový olej a máslo, přidejte cibuli a česnek a opékejte, dokud cibule nezměkne, asi 5 minut.
- Zatímco se cibule opéká, v malé misce prošlehejte polovinu mléka, kukuřičný škrob a mouku a dejte stranou.
- Cibuli stáhněte z plotny a zašlehejte do ní zbylé mléko, kuřecí vývar, směs kukuřičného škrobu, bramborovou kaši, sůl, pepř a papriku.
- Vraťte zpět na oheň a vařte, dokud směs nezhoustne, asi 5 minut.
- Sundejte z plotny a vmíchejte sýr, míchejte, dokud se sýr nerozpustí.
- V případě potřeby ochutnejte a okořeňte.
- Na dno připravené zapékací misky navrstvěte část brambor, na ni navrstvěte 1/2 scezeného kysaného zelí, následuje polovina nakrájených vajec natvrdo a plátky klobásy.
- Navrch rozetřete asi polovinu omáčky a opakujte s vrstvením, přičemž končíte s bramborami, které potřete zbylou omáčkou.
- Pečte asi 30 minut.
Možná se vám budou hodit i naše recenze mikrovlnných trub, kde si ukážeme ty nejlepší a pomůžeme vám ve výběru!