Pečené brambory s uzeným a pórkem

Pečené brambory s uzeným a pórkem
Příprava: 20 minut Vaření: 70 minut Počet porcí: 4

Tento recept na zapékané brambory s uzeným masem, pórkem a parmazánem je dokonale krémový a neuvěřitelně snadný na přípravu. Nejvíce ho oceníte během chladných zimních večerů, kdy vás úžasně zahřeje!

Co budete potřebovat

  • 100 g másla, plus navíc v případě potřeby
  • 6 pórků, nakrájených na třetiny
  • 2 stroužky česneku, lisované
  • ¼ celého muškátového oříšku, nastrouhaného
  • 50 g hladké mouky
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 2 bobkové listy
  • 300 g nasekaného uzeného masa
  • 25 g nastrouhaného parmazánu
  • 800 g moučných brambor

Postup

  • Ve velké pánvi rozpusťte 50 g másla a přidejte pórek.
  • Restujte na středním plameni za občasného obracení 5–6 minut, dokud pórek lehce nezhnědne a nezezlátne.
  • Vyjměte pórek, máslo nechte v pánvi.
  • Troubu rozehřejte na 200°C.
  • Přidejte česnek k máslu a několik minut jemně restujte, dokud se nerozvoní.
  • Nastrouhejte muškátový oříšek a poté ho spolu s moukou vmíchejte k česneku a máslu.
  • Zvyšte teplotu na střední a za stálého míchání vařte 2–3 minuty – směs by měla být hustá.
  • Postupně tenkým proudem za stálého míchání přilévejte kuřecí vývar – směs by měla rychle zhoustnout, pak postupně řídnout, ale vždy zůstat tak hustá, aby obalila zadní stranu lžíce.
  • Pokud je příliš řídká, přestaňte přidávat tekutinu a nechte minutu probublávat.
  • Jakmile přidáte všechen vývar, přilijte mléko stejným způsobem, ale trochu rychleji.
  • Měli byste skončit s lesklou omáčkou s konzistencí smetany ke šlehání.
  • Přidejte bobkové listy a nechte 2-3 minuty probublávat.
  • Pórek dejte do 1,5litrové zapékací mísy a posypte uzeným masem.
  • Přelijte omáčkou a posypte parmazánem.
  • Jemně promíchejte, poté ochutnejte a okořeňte.
  • Na pánvi rozpusťte zbylé máslo a dejte stranou.
  • Brambory oloupejte, nastrouhejte nahrubo a vložte je do dvojté vrstvy mušelínu.
  • Pevně vyždímejte, abyste odstranili přebytečnou vodu.
  • Brambory nasypte do mísy, přelijte rozpuštěným máslem a trochou mořské soli a promíchejte rukama.
  • Nasypte do zapékací mísy na pórkovou směs a posypte trochou soli.
  • Pečte v troubě 50 minut.
  • Pokud brambory hnědnou nerovnoměrně, rozpusťte ještě trochu másla a potřete.
  • Když pokrm zezlátne a začne bublat, vyjměte zapékací misku z trouby, nechte 5 minut odležet a poté podávejte.
Zapékané brambory s uzeným masem, pórkem a parmazánem v pekáči.
www.deliciousmagazine.co.uk

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.