Tento recept na zapékané brambory s uzeným masem, pórkem a parmazánem je dokonale krémový a neuvěřitelně snadný na přípravu. Nejvíce ho oceníte během chladných zimních večerů, kdy vás úžasně zahřeje!
Co budete potřebovat
- 100 g másla, plus navíc v případě potřeby
- 6 pórků, nakrájených na třetiny
- 2 stroužky česneku, lisované
- ¼ celého muškátového oříšku, nastrouhaného
- 50 g hladké mouky
- 500 ml kuřecího vývaru
- 300 ml plnotučného mléka
- 2 bobkové listy
- 300 g nasekaného uzeného masa
- 25 g nastrouhaného parmazánu
- 800 g moučných brambor
Postup
- Ve velké pánvi rozpusťte 50 g másla a přidejte pórek.
- Restujte na středním plameni za občasného obracení 5–6 minut, dokud pórek lehce nezhnědne a nezezlátne.
- Vyjměte pórek, máslo nechte v pánvi.
- Troubu rozehřejte na 200°C.
- Přidejte česnek k máslu a několik minut jemně restujte, dokud se nerozvoní.
- Nastrouhejte muškátový oříšek a poté ho spolu s moukou vmíchejte k česneku a máslu.
- Zvyšte teplotu na střední a za stálého míchání vařte 2–3 minuty – směs by měla být hustá.
- Postupně tenkým proudem za stálého míchání přilévejte kuřecí vývar – směs by měla rychle zhoustnout, pak postupně řídnout, ale vždy zůstat tak hustá, aby obalila zadní stranu lžíce.
- Pokud je příliš řídká, přestaňte přidávat tekutinu a nechte minutu probublávat.
- Jakmile přidáte všechen vývar, přilijte mléko stejným způsobem, ale trochu rychleji.
- Měli byste skončit s lesklou omáčkou s konzistencí smetany ke šlehání.
- Přidejte bobkové listy a nechte 2-3 minuty probublávat.
- Pórek dejte do 1,5litrové zapékací mísy a posypte uzeným masem.
- Přelijte omáčkou a posypte parmazánem.
- Jemně promíchejte, poté ochutnejte a okořeňte.
- Na pánvi rozpusťte zbylé máslo a dejte stranou.
- Brambory oloupejte, nastrouhejte nahrubo a vložte je do dvojté vrstvy mušelínu.
- Pevně vyždímejte, abyste odstranili přebytečnou vodu.
- Brambory nasypte do mísy, přelijte rozpuštěným máslem a trochou mořské soli a promíchejte rukama.
- Nasypte do zapékací mísy na pórkovou směs a posypte trochou soli.
- Pečte v troubě 50 minut.
- Pokud brambory hnědnou nerovnoměrně, rozpusťte ještě trochu másla a potřete.
- Když pokrm zezlátne a začne bublat, vyjměte zapékací misku z trouby, nechte 5 minut odležet a poté podávejte.