Tento recept na zapečenou bramborovou kaši je ve světě známí jako Shepherd’s pie. Proč tomu tak je se dozvíte na úplném konci našich receptů. Ochutnejte další podoby francouzského ragú, s masem i bez.
Co budeme potřebovat
- 1,2 kg uzené kýty
- 300 ml pasírovaných rajčat
- 1 velká cibule (velmi jemně nakrájená)
- 2 stroužky česneku (rozdrcené)
- 1 snítka tymiánu
- 1 snítka rozmarýnu (listy otrhané)
- 1 bobkový list
- 500 g vepřového bůčku (nakrájeného na 2 cm kousky)
- 500 ml kuřecího vývaru
- 2 chilli papričky
- 50 g cukru
- 1 lžíce uzené papriky
- 2 plátky slaniny
- 2 x 400 g konzervy fazolí (okapaných)
- 1 kg brambor (nakrájených na 2 cm kousky)
- 40 g másla
- 2 lžíce mléka
- 100 g čedaru (nastrouhaného)
Postup
- Vložte kýtu do velké mísy se studenou vodou. Přikryjte a ochlaďte přes noc, aby nasákla.
- Druhý den předehřejte troubu na 160°C.
- Sceďte šunku. Všechny ingredience kromě fazolí, brambor, másla, mléka a sýra dejte do hrnce a dochuťte pepřem.
- Přikryjte a pečte 3-3,5 hodiny, dokud maso nebude odpadávat od kosti. Dejte stranou vychladnout.
- Odstraňte a vyhoďte chilli papričky a nakrájejte maso z kýty. Vyhoďte kost. Odstraňte přebytečný tuk z hrnce, a poté vraťte šunku zpět do hrnce.
- Ns kaši uvařte brambory do změknutí. Sceďte a rozmačkejte šťouchadlem na brambory.
- Přidejte máslo a mléko, poté okořeňte a vmíchejte sýr.
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Dejte masovou náplň do zapékací mísy, přidejte fazole a potřete kaší.
- Pečte 25 minut nebo dokud bramborová kaše nezezlátne.
- Zapečenou bramborovou kaši s masem podávejte se snítkami tymiánu navrchu.
Maso v těchto receptech uvolní spoustu šťávy a co je lepšího než jí vytřít lahodným domácím chlebem. Ten si můžete jednoduše připravit ve skvělé domácí pekárně. Jaká je ta nejlepší se dozvíte v naší recenzi.