Nakrájená tykev a nakrájená mrkev se spojí a vytvoří tento chutný recept na nádivku z cukety. Použijte žlutou odrůdu nebo použijte kombinaci žluté a zelené, záleží na vás. Pro barevnost přidejte červenou papriku nebo chilli.
Co budeme potřebovat
- 4 střední cukety (nakrájené na plátky)
- 1 lžička soli
- 90 g másla (rozdělených)
- 2 mrkve (oloupané a nakrájené)
- 120 g nakrájené cibule
- 600 g bylinkový chléb (krutony)
- 300 ml kuřecího vývaru
- 125 g zakysané smetany
Postup
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Zapékací mísu vymažte máslem.
- Kolečka cukety vložíme do středního hrnce a podlijeme vodou.
- Přidejte asi 1 lžičku soli a přiveďte k varu na vysokou teplotu.
- Zakryjte a snižte teplotu na středně nízkou.
- Vařte asi 3 až 4 minuty do změknutí.
- Cuketu dobře sceďte a dejte stranou.
- Ve stejném hrnci rozpusťte 4 lžíce másla na středně mírnou teplotu.
- Když máslo přestane pěnit, přidejte mrkev a cibuli.
- Vařte asi 5 minut nebo do měkka za častého míchání.
- Odstraňte směs cibule a mrkve z plotny a vmíchejte 400 g bylinkových krutonů.
- Přidejte smetanovou kuřecí vývar a zakysanou smetanu.
- Přidejte cuketu a směs jemně míchejte, dokud se nespojí.
- Směs přendejte do připravené zapékací mísy.
- Vršek posypte zbylými krutony.
- Pečte 25 až 35 minut nebo dokud nezačne bublat.
Jak si připravit domácí krutony se dozvíte v našem speciálním článku, který se jim věnuje.