Tento recept na cuketovou nádivku se sýrem je skvělý způsob, jak využít vaší zahradnickou nadílku. Nádivka se hodí ke grilování nebo piknikům. Je plná chuti a je známo, že si ji užívají i lidé, kteří by za normálních okolností cuketu nejedli. A jestli je vaše pěstitelská nadílka opravdu velká, zkuste jí přidat i do sladkých zákusků z cukety!
Co budeme potřebovat
- 2 střední cukety nebo žluté tykve (nakrájené)
- 150 g nakrájené sladké cibule
- 150 g nasekané zelené papriky
- 130 g nastrouhané oloupané mrkve
- 125 g másla
- 250 g chleba
- 150 ml kuřecího vývaru
- 125 g zakysané smetany
- 250 g sýra čedar
Postup
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Cuketu a mrkev nastrouháme na struhadle.
- Nakrájejte si sladkou cibuli a zelenou papriku.
- Zahřejte střední pánev na střední teplotu a orestujte připravenou cuketu, mrkev, cibuli a papriku na 60 g rozpuštěného másla, dokud nezměkne.
- Vmíchejte 1750 g chleba, vývar a zakysanou smetanu.
- Směs nandejte do zapékací mísy vystříkané sprejem na vaření.
- Rozpusťte zbývající 4 lžíce másla a přidejte zbývající chléb. Smíchejte dohromady.
- Posypte vršek cuketové nádivky opraženým chlebem a posypte strouhaným sýrem.
- Pečte odkrytou v předehřáté troubě 35–45 minut dozlatova.