Šťavnaté krevety pečené v rajčatovo-česnekové omáčce spolu s klasickými středomořskými ingrediencemi, jako jsou artyčoky, olivy a feta, vás přenesou na úžasné slunné místo bez ohledu na to, kde se zrovna nacházíte.
Co budete potřebovat
- 500 g velkých krevet, oloupaných a bez střívek
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 malá červená cibule, nakrájená
- 2 stroužky nasekaného česneku
- 400 ml pyré z pečených rajčat
- 1 lžička sušeného oregana
- ¼ lžičky vloček červeného chilli
- 1 lžička medu
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 400 g konzervovaných artyčokových srdíček, scezených a rozčtvrcených
- ½ šálku vypeckovaných oliv Kalamata
- 3/4 šálku rozdrobeného sýra feta
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- k podávání: celozrnný kuskus, křupavý chléb nebo těstoviny
Postup
- Umístěte rošt do středu trouby a předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Osušte krevety, vložte je do mísy a posypte polovinou soli a ¼ lžičkou černého pepře.
- Promíchejte a dejte stranou.
- Ve velké pánvi vhodné do trouby na středním ohni rozehřejte olivový olej.
- Přidejte cibuli a posypte zbývající solí a ¼ lžičkou černého pepře.
- Restujte za občasného míchání do změknutí, asi 5 minut.
- Podle potřeby snižte plamen, aby cibule změkla, ale nezhnědla.
- Přidejte česnek a restujte asi 30 sekund.
- Přidejte rajčata, oregano a vločky červeného chilli.
- Snižte plamen na středně nízký a nechte 10 minut mírně probublávat.
- Vmíchejte červený vinný ocet a med.
- Sundejte z plotny.
- Navrch rozložte artyčoky a olivy a poté na ně položte krevety v jedné vrstvě.
- Posypte fetou.
- Pečte 10 až 12 minut, dokud rajčata nezačnou bublat, sýr lehce nezhnědne a krevety se neprovaří.
- Pokapejte citronovou šťávu a posypte petrželkou.
- Servírujte horké s libovolnou přílohou.