Velikonoce se blíží a proto jsme si pro vás připravili tento recept. Na nádivku použijte čerstvý medvědí česnek a petrželku, které kuřeti dodají úžasný šmrnc.
Co budete potřebovat
- 1 kuře (cca 1,5 kg)
- 2x 1,5 cm silný plátek másla
- sůl
- pepř
Na nádivku:
- 4 housky nebo rohlíky (1 – 3 dny staré)
- 2 vejce
- 150 g medvědího česneku
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 150 g smetany ke šlehání
- 100 g másla
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř
- ghí nebo olej
Postup
- Rohlíky nebo housky nakrájejte na 1 – 2 cm kostky a opečte je na pánvi s olejem nebo ghí.
- Přidejte je do velké mísy a přidejte také smetanu ke šlehání.
- Opatrně promíchejte a nechte 10-15 minut louhovat.
- Oddělte žloutek od bílků.
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
- Žloutky smíchejte se změklým máslem.
- Medvědí česnek nakrájejte na 1 cm proužky.
- K namočenému pečivu přidejte sůl, pepř, muškátový oříšek, medvědí česnek a nasekanou petrželku – opatrně promíchejte.
- Vmíchejte ušlehaný sníh z bílků a žloutky s máslem.
- Dobře promíchejte.
- Kuře důkladně osolte a opepřete, zevnitř i venku.
- Dva kousky másla přidejte pod kůži kuřecích prsou z levé i pravé strany (kůži od masa snadno oddělíte jako kapsu).
- Kuře naplňte nádivkou, uzavřeme párátkem nebo potravinářským provázkem a dejte na pánev vhodnou do trouby nebo do zapékací mísy.
- Zbytek náplně přidejte do pánve nebo zapékací mísy ke kuřeti.
- Vše pečte na 200°C.
- Nádivka bude potřebovat asi 20 minut dozlatova a kuře asi 45 – 60 minut.