Naklepaný flank steak plněný slaninou a luxusním pestem z parmazánu, vlašských ořechů, česneku a petrželky je naprostá delikatesa! Navíc je mnohem jednodušší na přípravu než se na první pohled může zdát.
Co budete potřebovat
Na pesto:
- 1 šálek nasekané petrželky
- 1/2 šálku vyloupaných vlašských ořechů
- 1/4 šálku strouhaného parmazánu nebo sýru pecorino
- 2 stroužky česneku, nasekané nahrubo
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
Na roládu:
- 200 g tenkých plátků slaniny
- 1 flank steak o hmotnosti cca 700 – 800 g
- sůl a černý pepř
- plátky citronu k podávání
Postup
- Vložte petrželku, sýr, česnek, sůl a vlašské ořechy do kuchyňského robotu.
- Promixujte.
- Znovu robota zapněte a pomalu přilévejte olivový olej, aby vám vzniklo krásné pesto.
- Na velké pánvi opečte slaninu.
- Chcete ji mít uvařenou, ale ne křupavou, jinak se vám v roládě zlomí.
- Když je slanina hotová, dejte ji stranou na papírové ubrousky.
- Umístěte dvě vrstvy plastové fólie na velkou pracovní plochu a položte na ně flank steak.
- Zakryjte další fólií.
- Pomocí gumové paličky, ploché strany paličky na maso nebo prázdné láhve od vína rozklepejte flank steak, aby byl cca centimetr tlustý nebo klidně tenčí.
- Maso čas od času otočte, aby se vše rovnoměrně rozklepalo.
- Odstraňte z masa fólii a minutu nebo dvě ho z obou stran tlučte druhou stranou paličky.
- Pokud nemáte paličku na maso, můžete tento krok přeskočit.
- Podívejte se na svůj steak.
- Budete ho rolovat tak, aby vlákna masa směřovala ze strany na stranu.
- Je to z toho důvodu, že když maso později nakrájíte, bude křehčí, když ho budete krájet přes vlákna.
- Pokud vaše maso nemá tvar čtverce nebo obdélníku, můžete ho trochu oříznout, aby se vám dobře plnilo.
- Posypte trochou soli a černého pepře.
- Na maso rozetřete tenkou vrstvu pesta a ponechejte asi centimetr volného místa na všech stranách masa.
- Položte slaninu přes vlákna masa.
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Roládu opatrně pevně srolujte.
- Pokud chcete, odřízněte veškerou slaninu, která přesahuje steak.
- Maso svažte 6 až 8 provázky.
- Roládu opečte na pánvi s tukem ze slaniny.
- Roládu dejte do pekáče na rošt švem dolů.
- Pokud nemáte rošt, zaimprovizujte s řapíkatým celerem.
- Pečte 20-25 minut, nebo dokud vnitřek masa nebude mít 54 °C.
- Maso vyjměte z trouby a před krájením ho nechte 10 minut odpočinout.
- Roládu nakrájejte a podávejte s měsíčky citronu, které pokrmu dodají trochu kyselosti.