Paštika z kuřecích jater s želé z červeného vína a brusinek

Paštika z kuřecích jater s želé z červeného vína a brusinek

Vyzkoušejte tento dokonalý recept na paštiku, který je jedinečný v použití vinného želé. Nejen díky němu se perfektně hodí na sváteční stůl, kde se podává s horkými toasty. Dobrou chuť!

Co budete potřebovat

Na paštiku:

  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 4 lžíce másla
  • 1 velká žlutá cibule, nakrájená
  • 1 střední mrkev, oloupaná, nakrájená
  • 5-6 bílých žampionů nakrájených na plátky
  • 1 malý stroužek česneku, rozdrcený
  • 450 g čerstvých kuřecích jater, očištěných a nakrájených
  • sůl a čerstvě mletý pepř, podle chuti
  • 2 lžíce suchého červeného vína

Na želé:

  • 1 šálek červeného vína   
  • 1/2 šálku čerstvých nebo mražených brusinek
  • 2 – 3 lžíce cukru (nebo více, pokud máte rádi sladké)
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého muškátového oříšku
  • kůra z 1/2 citronu
  • 1 lžička želatiny
  • 1 bageta, nakrájená na tenké plátky (k podávání)

Postup

  • V malém hrnci smíchejte červené víno a brusinky.
  • Vařte asi 10 minut na středním plameni.
  • Přidejte cukr a koření a dobře promíchejte.
  • Přidejte želatinu a míchejte, dokud se želatina nerozpustí.
  • Vypněte sporák a nechte 1-2 minuty sedět.
  • Omáčku opatrně sceďte přes jemné sítko do jiného hrnce.
  • Nechte vychladnout.
  • Ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej.
  • Přidejte cibuli, mrkev, houby a restujte do měkka, asi 5 minut.
  • Přidejte česnek a restujte, dokud nebude lehce voňavý, asi 2 minuty.
  • Do pánve dejte i kuřecí játra, ochuťte solí a promíchejte, aby se obalila olejem.
  • Poté přidejte víno a nechte alkohol asi 3 minuty probublávat.
  • Snižte teplotu na minimum a nezakrytá játra vařte za občasného obracení doměkka, dokud nejsou zvenčí sytě hnědá a uvnitř jemně růžová, 8 až 10 minut.
  • Nechte játra mírně vychladnout.
  • Pomocí kuchyňského robotu zpracujte uvařená játra, dokud z nich nebude hustá pasta.
  • Vmíchejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí v paštiku.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Rozdělte do malých sklenic a nechte si tam dostatek místa na želé.
  • Naplňte sklenice vinným želé.
  • Sklenice dejte do lednice, dokud želé neztuhne.
  • Plátky bagety bohatě potřete kuřecí paštikou, naaranžujte na jednotlivé talíře a podávejte s oblíbenými nápoji.
Paštika s vinným želé ve skleničkách na tácu.
www.melangery.com

Máme pro vás i další lahodné recepty na domácí paštiku! Vyzkoušejte kachní, zabijačkovou i veganskou verzi.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.