Vyzkoušejte tento dokonalý recept na paštiku, který je jedinečný v použití vinného želé. Nejen díky němu se perfektně hodí na sváteční stůl, kde se podává s horkými toasty. Dobrou chuť!
Co budete potřebovat
Na paštiku:
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 4 lžíce másla
- 1 velká žlutá cibule, nakrájená
- 1 střední mrkev, oloupaná, nakrájená
- 5-6 bílých žampionů nakrájených na plátky
- 1 malý stroužek česneku, rozdrcený
- 450 g čerstvých kuřecích jater, očištěných a nakrájených
- sůl a čerstvě mletý pepř, podle chuti
- 2 lžíce suchého červeného vína
Na želé:
- 1 šálek červeného vína
- 1/2 šálku čerstvých nebo mražených brusinek
- 2 – 3 lžíce cukru (nebo více, pokud máte rádi sladké)
- špetka soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého muškátového oříšku
- kůra z 1/2 citronu
- 1 lžička želatiny
- 1 bageta, nakrájená na tenké plátky (k podávání)
Postup
- V malém hrnci smíchejte červené víno a brusinky.
- Vařte asi 10 minut na středním plameni.
- Přidejte cukr a koření a dobře promíchejte.
- Přidejte želatinu a míchejte, dokud se želatina nerozpustí.
- Vypněte sporák a nechte 1-2 minuty sedět.
- Omáčku opatrně sceďte přes jemné sítko do jiného hrnce.
- Nechte vychladnout.
- Ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej.
- Přidejte cibuli, mrkev, houby a restujte do měkka, asi 5 minut.
- Přidejte česnek a restujte, dokud nebude lehce voňavý, asi 2 minuty.
- Do pánve dejte i kuřecí játra, ochuťte solí a promíchejte, aby se obalila olejem.
- Poté přidejte víno a nechte alkohol asi 3 minuty probublávat.
- Snižte teplotu na minimum a nezakrytá játra vařte za občasného obracení doměkka, dokud nejsou zvenčí sytě hnědá a uvnitř jemně růžová, 8 až 10 minut.
- Nechte játra mírně vychladnout.
- Pomocí kuchyňského robotu zpracujte uvařená játra, dokud z nich nebude hustá pasta.
- Vmíchejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí v paštiku.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Rozdělte do malých sklenic a nechte si tam dostatek místa na želé.
- Naplňte sklenice vinným želé.
- Sklenice dejte do lednice, dokud želé neztuhne.
- Plátky bagety bohatě potřete kuřecí paštikou, naaranžujte na jednotlivé talíře a podávejte s oblíbenými nápoji.
Máme pro vás i další lahodné recepty na domácí paštiku! Vyzkoušejte kachní, zabijačkovou i veganskou verzi.