Tak tuhle paštiku prostě musíte vyzkoušet! Absolutně se nedá srovnat s těmi kupovanými. Je jemná, lahodná a pistácie jí dodávají úplně nový rozměr. Pro maximální potěšení ji podávejte s cibulovou bagetou a cibulovým čatní.
Co budete potřebovat
- 175 g másla
- 1 velká šalotka, nakrájená nadrobno
- 3 snítky tymiánu a navíc na ozdobu
- 400g čerstvých kuřecích jater, zbavených všech pojivových tkání
- 150 ml suchého vermutu
- 50 ml smetany ke šlehání
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- 15 g pistáciových jader, nasekaných
- 1 cibulová bageta, k podávání
- 8 lžic čatní z karamelizované cibule, k podávání
Postup
- Ve velké pánvi rozpusťte 25 g másla a restujte na něm šalotku s lístky tymiánu asi 4–5 minut.
- Zvyšte teplotu, přidejte kuřecí játra a za stálého míchání opékejte 3–4 minuty, dokud nezmění barvu, ale uvnitř nebudou stále lehce růžová.
- Obsah pánve přendejte do kuchyňského robotu a prošlehejte.
- Nalijte vermut do pánve a rychle vařte, dokud se nezredukuje na asi 2 polévkové lžíce.
- Do pánve přidejte 75 g másla a nechte rozpustit.
- Přidejte směs z pánve do kuchyňského robotu spolu se smetanou, muškátovým oříškem, špetkou soli a trochou čerstvě mletého černého pepře.
- Šlehejte, dokud nebudete mít opravdu hladkou směs.
- Dochuťte podle chuti.
- Paštiku se vyplatí propasírovat sítem pro extra sametovou texturu.
- Nandejte ji do servírovací misky nebo nádoby, zarovnejte vršek a dejte do lednice na 1 hodinu nebo do ztuhnutí.
- Mezitím si v hrnci rozpusťte zbývajících 75 g másla a zahřívejte, dokud nezačne zlátnout.
- Přidejte trochu koření a poté propasírujte sítem vyloženým mušelínem.
- Nechte 10 minut vychladnout.
- Máslo naneste na paštiku, posypte pistáciemi a lístky tymiánu.
- Zakryjte přilnavou fólií a vraťte do lednice ztuhnout.
- Podávejte s křupatou cibulovou bagetou a čatní z karamelizované cibulky.
Vyzkoušejte i naše chutné recepty na osmažená játra. Možná vás příjemně překvapí!