Krémově jemná chuť, kapary, italské víno a ančovičky dělají z této játrové paštiky naprostou delikatesu, kterou si zamilují i odpůrci jater!
Co budete potřebovat
- 500 g kuřecích jater, zbavených šlach, hrubě nakrájených a okapaných na papírových utěrkách
- 5 lžic másla
- 1 střední cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, lisované
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu
- 1 velký filet ančoviček
- 1 lžíce scezených kaparů
- 1/4 šálku vína Vin Santo
- sůl a pepř dle chuti
- 1/2 šálku smetany ke šlehání
K servírování:
- 1 velká bageta nakrájená na 2 cm plátky
- fíkový džem
- lístky čerstvého tymiánu
Postup
- V pánvi na středním plameni rozehřejte máslo, dokud nezačne prskat, poté přidejte játra a opékejte, dokud nepřestanou být růžová, asi 3 minuty.
- Vyjměte játra na talíř.
- Přidejte cibuli, česnek, tymián a rozmarýn na pánev a restujte za častého míchání, dokud cibule nezměkne a nezačne hnědnout, asi 5 minut.
- Na pánev přidejte ančovičku, kapary, sůl a pepř.
- Vraťte játra do pánve a přidejte Vin Santo.
- Vařte, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu, pak snítky bylinek vyhoďte.
- Směs dejte do kuchyňského robotu nebo mixéru spolu se smetanou a zpracujte do hladka.
- Ochutnejte a podle potřeby dochuťte.
- Plátky bagety opečte z obou stran na grilu a poté je položte na talíř.
- Paštiku bohatě rozetřete na každý plátek bagetky a poté přidejte trochu fíkového džemu.
- Posypte tác čerstvými lístky tymiánu a servírujte!