Pokud jste milovníci thajské polévky Tom Yum, určitě si zamilujete i tyto grilované krevety. Grilují se totiž s luxusní Tom Yum pastou a servírují s čerstvou limetkou a limetkovými listy. Mňam!
Co budete potřebovat
- 10 velkých čerstvých krevet
- 2–3 stroužky česneku, lisované
- 2 stonky citronové trávy (pouze bílá část, nakrájená na tenké plátky)
- hrstka stonků koriandru, nasekaných
- 1 červená chilli paprička, jemně nasekaná
- 3 lžičky tom yum pasty
- 1 lžička rybí omáčky
- 1 limetkový (kafrový) list, nakrájený na tenké plátky, plus navíc na ozdobu
- 1 lžíce surového cukru
- 1 lžíce vody
- olej (na grilování)
- limetka, na ozdobu
Postup
- Odřízněte krevetám vousky a nožičky.
- Krevety omyjte a osušte.
- Nůžkami odstřihněte střed krunýře krevety až po ocas.
- Poté rozřízněte dužinu krevet tak, aby se vám krevety pořádně otevřely.
- Dejte je stranou.
- Rozehřejte pánev s 1 lžící oleje a 1 minutu restujte nasekaný česnek, poté přidejte nakrájenou citronovou trávu a další minutu opékejte.
- Přidejte nasekané stonky koriandru a nasekané chilli papričky a smažte 30 sekund.
- Přidejte tom yum pastu a pořádně promíchejte.
- Přilijte rybí omáčku, několik sekund restujte a přidejte nakrájený limetkový list.
- Promíchejte a přidejte cukr.
- Pokračujte v míchání a přidejte lžíci vody.
- Míchejte, dokud se vše nespojí.
- Dejte stranou.
- Osmaženou pastu naberte a natřete na připravené krevety.
- Rozehřejte grilovací pánev s lžící oleje a grilujte krevety skořápkou dolů, dokud dužina nezrůžoví.
- Pro rovnoměrnou cirkulaci můžete grilovací pánev zakrýt.
- Krevety podávejte ozdobené tenkými plátky limetkového listu a nakrájenou limetkou.
Nejen na tento recept se vám možná budou hodit naše recenze pánví na grilování. Jaké možnosti nabízí jednotliví výrobci?