Tento recept potěší všechny milovníky jater! Křehká játra opečená na slanince se spoustou chutné smažené cibulky vás vrátí do dětství.
Co budete potřebovat
- 1/3 šálku mléka
- 500 g hovězích jater, nakrájených na plátky
- 3 velké cibule, nakrájené na plátky
- 4 plátky slaniny
- 5 lžic másla
- sůl podle chuti
Postup
- Do misky dejte mléko.
- Namočte do něj na 21 minut játra, abyste odstranili případnou hořkost.
- Mezitím si na pánvi opečte slaninu.
- Položte ji na papírovou utěrku, nakrájejte na kousky o velikosti 2 cm a odložte.
- Nechte si v pánvi asi 1 a 1/2 lžíce tuku ze slaniny a přidejte k němu 2 lžíce másla.
- Přidejte cibuli a za občasného míchání vařte na ohni 25 minut, dokud nezkaramelizuje.
- Přeneste cibuli na talíř a posypte solí.
- Játra vyndejte z mléka a pořádně sceďte.
- Vraťte pánev na sporák a přidejte do ní tři lžičky másla.
- Když pěna opadne, máslo je dostatečně horké.
- Uspořádejte játra na pánev a ujistěte se, že pánev nepřeplňujete.
- V případě potřeba pracujte po dávkách.
- Smažte 3 minuty, aby máslo zůstalo horké a nepřipálilo se.
- Játra promíchejte a opékejte další dvě minuty.
- Uvnitř by měla zůstat růžová.
- Játra podávejte přelité cibulí a slaninou.