Naučte se společně s námi připravit ty nejšťavnatější a nejkřehčí grilované vepřové špízy.
Co budeme potřebovat
- 2 kg vepřové plece
- 4 střední žlutá cibule
- 1-2 lžíce koření dle vašeho výběru (př. ½ lžíce mletého černého pepře, ½ lžíce mletého kmínu, ½ lžíce česnekového prášku a ½ lžíce uzené papriky)
- ½ lžíce soli
Postup
- Maso nakrájejte na kostky.
- Nastrouhejte cibuli a poté vymačkejte šťávu. Šťávu si odložte a dužinu vyhoďte.
- Ve velké míse smíchejte maso, cibulovou šťávu, koření a sůl.
- Zakryjte a dejte do lednice alespoň na 2 hodiny nebo přes noc.
- Předehřejte troubu nebo gril na středně vysokou teplotu. Rošty očistěte a lehce naolejujte nebo vymažte plech do trouby.
- Maso napíchněte na kovové špejle a narovnejte je na plech.
- Jakmile je gril pěkně rozpálený, položte špízy na gril a grilujte asi 8 minut, otáčejte ze všech stran. Gril můžete na pár minut zakrýt.
- Nebo šašlik vložte do předehřáté trouby na plechu a pečte dokud maso není měkké a propečené. Můžete ho přikrýt i alobalem, aby se nespálilo a nevysušilo.
- Ihned podávejte.
Šťáva z cibule se v používá, protože je schopna masa změknout a zkřehnout. Můžete použít i na měsíčky nakrájenou cibuli, ale výsledný efekt nebude tak dobrý.