Není nic jednoduššího a chutnějšího než kuřecí maso s rýží a zeleninou z jednoho hrnce. Přesvědčte se sami! Pokrm můžete servírovat s naanem či zeleninovou přílohou.
Co budete potřebovat
- 2 šálky rýže basmati (můžete použít i jasmínovou nebo jinou dlouhozrnnou bílou rýži)
- 3 a 1/4 šálku domácího kuřecího vývaru
- 500 g vykostěných kuřecích stehen bez kůže, nakrájených na kousky o velikosti cca 7 cm
- 500 g vykostěných kuřecích prsou bez kůže, nakrájených na kousky o velikosti cca 7 cm
- 1 velká mrkev nebo 2 – 4 menší mrkve, oloupané a nastrouhané
- 1 velká sladká cibule nebo 2 střední cibule, rozpůlené a nakrájené na tenké plátky
- 1/4 šálku zlatých rozinek nabobtnalých ve vroucí vodě po dobu 10 minut, poté nahrubo nasekaných
- 2 hlavy + 8 až 10 oloupaných celých stroužků česneku rozkrojených napůl
- 3 bobkové listy
- 2 lžičky drceného kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička sladké papriky
- 1/2 lžičky vloček červeného chilli
- sůl
- černý pepř
- olivový olej (nebo jiný rostlinný olej)
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Proplachujte rýži pod studenou vodou, dokud nebude voda čistá.
- Ponořte rýži do vody a dejte stranou.
- Do velkého hrnce přidejte kuřecí vývar a zahřejte ho na mírném plameni.
- Nakrájené kousky masa uspořádejte na velký plech v jedné vrstvě.
- Osolte lžičkou soli a opepřete.
- Na dno velkého hrnce vhodného do trouby dejte 3 lžíce oleje.
- Ochucené kousky kuřecích stehen opečte ze všech stran a poté je odeberte děrovanou lžící do velké mísy.
- Poté ze všech stran opečte kousky kuřecích prsou a poté je přidejte do mísy ke stehnům.
- Snižte plamen na střední a do hrnce, kde jste opékali maso, přidejte cibuli a mrkev.
- Osolte a opepřete a restujte, dokud nebude zelenina měkká, asi 4 až 6 minut.
- Poté přidejte kmín, koriandr, papriku a chilli a restujte další minutu.
- Nyní přiveďte k varu vývar.
- Namočenou rýži sceďte.
- Přidejte ji k zelenině a koření.
- Restujte 1-2 minuty, dokud se rýže dobře neobalí ve směsi.
- Do rýžové směsi přidejte opečené kousky kuřete.
- Přidejte jednotlivé stroužky česneku a nahrubo nakrájené nabobtnalé rozinky a vše pořádně promíchejte.
- Rozpulte hlavy česneku a řeznou stranou nahoru spolu s bobkovými listy je vložte do rýže.
- Přilijte vývar.
- Vývar by měl zeleninu přesahovat alespoň o 0,5 – 1,5 cm.
- Hrnec přikryjte těsně přiléhající pokličkou.
- Vložte do předehřáté trouby na 50 až 60 minut.
- Vyjměte z trouby a nechte přikryté dalších 10 minut.
- Sundejte pokličku a načechrejte rýži.
- Nyní můžete servírovat!
Rýže je univerzální surovina! Připravte si ji jako lahodnou přílohu na 3 různé způsoby s našimi jednoduchými recepty.