Uzbecký kuřecí pilaf

Uzbecký kuřecí pilaf

Není nic jednoduššího a chutnějšího než kuřecí maso s rýží a zeleninou z jednoho hrnce. Přesvědčte se sami! Pokrm můžete servírovat s naanem či zeleninovou přílohou.

Co budete potřebovat

  • 2 šálky rýže basmati (můžete použít i jasmínovou nebo jinou dlouhozrnnou bílou rýži)
  • 3 a 1/4 šálku domácího kuřecího vývaru
  • 500 g vykostěných kuřecích stehen bez kůže, nakrájených na kousky o velikosti cca 7 cm
  • 500 g vykostěných kuřecích prsou bez kůže, nakrájených na kousky o velikosti cca 7 cm
  • 1 velká mrkev nebo 2 – 4 menší mrkve, oloupané a nastrouhané
  • 1 velká sladká cibule nebo 2 střední cibule, rozpůlené a nakrájené na tenké plátky
  • 1/4 šálku zlatých rozinek nabobtnalých ve vroucí vodě po dobu 10 minut, poté nahrubo nasekaných
  • 2 hlavy + 8 až 10 oloupaných celých stroužků česneku rozkrojených napůl   
  • 3 bobkové listy
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/2 lžičky vloček červeného chilli
  • sůl
  • černý pepř
  • olivový olej (nebo jiný rostlinný olej)

Postup

  • Předehřejte troubu na 175 °C.
  • Proplachujte rýži pod studenou vodou, dokud nebude voda čistá.
  • Ponořte rýži do vody a dejte stranou.
  • Do velkého hrnce přidejte kuřecí vývar a zahřejte ho na mírném plameni.
  • Nakrájené kousky masa uspořádejte na velký plech v jedné vrstvě.   
  • Osolte lžičkou soli a opepřete.
  • Na dno velkého hrnce vhodného do trouby dejte 3 lžíce oleje.
  • Ochucené kousky kuřecích stehen opečte ze všech stran a poté je odeberte děrovanou lžící do velké mísy.
  • Poté ze všech stran opečte kousky kuřecích prsou a poté je přidejte do mísy ke stehnům.
  • Snižte plamen na střední a do hrnce, kde jste opékali maso, přidejte cibuli a mrkev.
  • Osolte a opepřete a restujte, dokud nebude zelenina měkká, asi 4 až 6 minut.
  • Poté přidejte kmín, koriandr, papriku a chilli a restujte další minutu.
  • Nyní přiveďte k varu vývar.
  • Namočenou rýži sceďte.
  • Přidejte ji k zelenině a koření.
  • Restujte 1-2 minuty, dokud se rýže dobře neobalí ve směsi.
  • Do rýžové směsi přidejte opečené kousky kuřete.
  • Přidejte jednotlivé stroužky česneku a nahrubo nakrájené nabobtnalé rozinky a vše pořádně promíchejte.
  • Rozpulte hlavy česneku a řeznou stranou nahoru spolu s bobkovými listy je vložte do rýže.
  • Přilijte vývar.
  • Vývar by měl zeleninu přesahovat alespoň o 0,5 – 1,5 cm.
  • Hrnec přikryjte těsně přiléhající pokličkou.
  • Vložte do předehřáté trouby na 50 až 60 minut.
  • Vyjměte z trouby a nechte přikryté dalších 10 minut.
  • Sundejte pokličku a načechrejte rýži.
  • Nyní můžete servírovat!
Kuřecí maso s rýží a zeleninou z jednoho hrnce.
www.notentirelyaverage.com

Rýže je univerzální surovina! Připravte si ji jako lahodnou přílohu na 3 různé způsoby s našimi jednoduchými recepty.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.