Divoká rýže v kombinaci s růžičkovou kapustou, jablkem, opečenými pekanovými ořechy a sušenými brusinkami naprosto ohromí vaše chuťové buňky. Můžete ji použít jako sváteční přílohu, ale i jednoduchou večeři během pracovního týdne. Servírujte ji spolu s bílkovinou dle vaší volby. Skvěle se hodí například k pečenému kuřeti.
Co budete potřebovat
- 1 a ¼ šálku divoké (indiánské) rýže
- 2 šálky zeleninového vývaru
- ¾ lžičky soli
- ½ šálku pekanových ořechů, nahrubo nasekaných
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 1 šálek jemně nakrájené cibule
- ¾ šálku jemně nakrájeného řapíkatého celeru
- 1 malé jablko nakrájené najemno (není třeba loupat)
- 1 a ½ lžičky koření na drůbež
- 230 – 280 g růžičkové kapusty, nakrájené na tenké plátky
- ⅓ šálku sušených brusinek
- lístky čerstvého tymiánu (volitelně na ozdobu)
Postup
- Smíchejte rýži, vývar (nebo vodu) a ¼ lžičky soli ve středním hrnci.
- Směs přiveďte k varu, přikryjte pokličkou, snižte teplotu na minimum a vařte 50 až 60 minut, nebo dokud rýže nezměkne.
- Odstraňte pokličku, zamíchejte a pokličku vraťte na 10 minut, než rýže dojde (hořák už nechte vypnutý).
- Mezitím dejte pekanové ořechy do velké suché pánve na střední plamen.
- Opékejte, dokud se ořechy nerozvoní.
- Pozorně sledujte, aby se nepřipálily.
- Přendejte opečené ořechy do misky.
- Vraťte pánev na střední teplotu a přidejte olivový olej a máslo.
- Jakmile se máslo rozpustí, přidejte cibuli, řapíkatý celer a jablko.
- Vařte do změknutí, asi 8 minut.
- Vmíchejte koření na drůbež a zbývající ½ lžičky soli.
- Přidejte růžičkovou kapustu a promíchejte.
- Pokračujte ve vaření, dokud růžičková kapusta nezměkne, asi 6 až 7 minut.
- Vmíchejte opečené pekanové ořechy a brusinky a sundejte ze sporáku.
- Přidejte vařenou divokou rýži do pánve a promíchejte.
- Přeneste pilaf na servírovací talíře a podle potřeby ozdobte dalšími brusinkami, pekanovými ořechy a/nebo čerstvým tymiánem.