Užijte si dokonale uvařenou rýži spolu se sušeným ovocem a křupavými oříšky. Skvěle se hodí na jakoukoli slavnostní hostinu!
Co budete potřebovat
- 2 šálky dlouhozrnné nebo basmati rýže
- 1 velká cibule
- 2 mrkve
- 5 cm kousek zázvoru nebo 2 lžičky sušeného zázvoru
- 2 lžičky mletého koriandru
- 3 lžičky soli a více podle chuti
- ½ šálku rozinek
- ½ šálku sušených meruněk
- ½ šálku sušených švestek nebo jiného sušeného ovoce dle vašeho výběru
- ¼ šálku nasekaných mandlí nebo pistácií
- petrželka nebo koriandr (volitelně)
Postup
- Namočte rýži přes noc nebo alespoň na pár hodin.
- Zahřejte velký hrnec s těžkým dnem na středním plameni.
- Do hrnce přidejte 1 lžíci oleje.
- Cibuli nakrájejte nadrobno a přidejte do hrnce.
- Smažte cibuli, dokud nezezlátne, asi pět minut.
- Snižte plamen.
- K cibuli přidejte nastrouhaný čerstvý nebo sušený zázvor, koriandr a 1 lžičku soli.
- Promíchejte a restujte další 2 minuty.
- Mrkev nastrouhejte najemno.
- Přidejte do hrnce a nechte 5 minut změknout.
- Všechno sušené ovoce nakrájejte na stejně velké kousky.
- Přidejte je do hrnce s takovým množstvím vody, aby bylo zakryté, dobře promíchejte a nechte vařit na mírném středním ohni 10 minut.
- Slijte rýži a vmíchejte další 2 lžičky soli.
- Přidejte rýži do hrnce, ale nemíchejte.
- Přidejte 1 lžíci oleje a jen tolik vody, aby pokryla rýži, plus dalších 5 cm.
- Koncem vařečky propíchněte pět až šest otvorů v rýži až na dno hrnce.
- To pomůže uvolnit páru a vařit vše rovnoměrně.
- Na hrnec položte čistou kuchyňskou utěrku a přikryjte těsně přiléhající.
- Vařte na středním plameni asi 5–10 minut a poté snižte teplotu na nízkou.
- Nechte pomalu vařit, bez míchání nebo koukání do hrnce, dokud není rýže uvařená, asi 35–40 minut.
- Vypněte sporák a nechte pilaf odpočívat asi 15 minut bez sejmutí pokličky.
- Poté zkontrolujte, zda je hotový a v případě potřeby ho nechte vařit o 10 minut déle.
- Na podávání si vyberte velký talíř, který je větší než obvod vašeho hrnce.
- Zakryjte horní část hrnce s rýží talířem, lícem dolů, a hrnec otočte.
- Jemně hrncem zatřeste a nechte rýži dopadnout na talíř se zeleninou navrchu.
- Podle potřeby ozdobte nasekanými mandlemi nebo pistáciemi a nasekaným koriandrem či petrželkou.