Vyzkoušejte další variantu výborného tartiflette – tentokrát s čekankou. A že je o co stát!
Co budete potřebovat
- 1 velký sýr Reblochon
- 4 stonky čekanky
- 1 pórek
- 4 velké brambory
- 200 g proužků uzené slaniny
- 2 větvičky čerstvého tymiánu
- trocha suchého bílého vína
- 100 ml smetany ke šlehání
- pepř
- sůl
- čerstvá pažitka (volitelně)
Postup
- Středně velký hrnec naplňte vodou, přidejte špetku soli a přiveďte k varu.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky.
- Nakrájené brambory vařte pár minut ve vroucí vodě.
- Nemusíte čekat, až se úplně uvaří.
- Pórek omyjte a nakrájejte na kolečka.
- Z čekanky odstraňte vnější listy a nahrubo je nasekejte.
- Na středně velké pánvi vhodné do trouby opečte proužky slaniny s několika snítkami čerstvého tymiánu.
- Není třeba přidávat další olej nebo máslo.
- Po několika minutách přidejte nakrájený pórek a pokračujte v restování po dobu 2-3 minut.
- Na pánev nalijte trochu suchého bílého vína.
- Vařte, dokud se bílé víno úplně neodpaří.
- Vmíchejte smetanu ke šlehání a dochuťte pepřem a solí.
- Vypněte oheň a vyjměte snítky tymiánu.
- Vmíchejte čekanku a navrch rozdělte nakrájené brambory.
- Reblochon nakrájejte na 4 stejné díly a každý rozkrojte podélně.
- Nahoru naskládejte sýr.
- Pečte tartiflette v troubě dozlatova za použití nejvyššího stupně grilu.
- Pokud tartiflette přepečete, čekanka ztratí hodně vlhkosti.
- Díky tomu bude tartiflette vlhký, takže při pečení neustále pokrm sledujte.
- Ozdobte najemno nakrájenou čerstvou pažitkou.
- Dobrou chuť!