Hovězí Wellington

Hovězí Wellington

Dokonalý Wellington se připravuje z hovězí svíčkové. A že je o co stát! Vyzkoušejte náš skvělý recept, kterým potěšíte jakoukoli návštěvu.

Co budete potřebovat

  • 1 kg hovězí svíčkové
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 250g žampionů
  • 50g másla
  • 1 velká snítka čerstvého tymiánu
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 12 plátků prosciutta
  • 500g listového těsta (pokud máte mražené, rozmrazte ho)
  • trochu hladké mouky, na posypání
  • 2 žloutky rozšlehané s 1 lžičkou vody

Postup

  • Předehřejte troubu na 220 °C.
  • Maso položte na pekáč, potřete 1 lžící olivového oleje a ochuťte pepřem, poté pečte 15 minut pro medium-rare nebo 20 minut pro medium.
  • Když je maso upečené, vyndejte ho z trouby a nechte asi 20 minut v lednici.
  • Nasekejte žampiony co nejjemněji, aby měly strukturu hrubé strouhanky.
  • Na velké pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a 50 g másla a restujte houby na středním plameni s čerstvým tymiánem asi 10 minut.
  • Houbovou směs okořeňte, zalijte 100 ml bílého vína a vařte asi 10 minut, dokud se všechno víno nevstřebá.
  • Žampiony vyjměte z pánve, aby vychladly, a vyhoďte tymián.
  • Dejte dva kusy potravinářské fólie přes velké prkénko.
  • Na potravinářskou fólii položte 12 plátků prosciutta, které se mírně překrývají, ve dvojité řadě.
  • Polovinu žampionové směsi rozprostřete na prosciutto, na něj položte maso a završte zbylou houbovou směsí.
  • Pomocí okrajů fólie zabalte prosciutto kolem masa, poté jej srolujte do tvaru klobásy a konce fólie zakruťte, abyste ji utáhli.
  • Poprašte pracovní plochu trochou mouky.
  • Třetinu  balení listového těsta rozválejte na pruh 18 x 30 cm a položte na pečicí papír.
  • Zbytek těsta rozválejte na cca 28 x 36 cm.
  • Vyjměte maso z fólie a položte jej doprostřed menšího pruhu těsta.
  • Rozšlehejte 2 žloutky s 1 lžičkou vody a potřete okraje těsta, vršek a boky zarolovaného masa.
  • Pomocí válečku opatrně nadzvedněte a překryjte větší kousek těsta přes maso, dobře přitlačte do stran.
  • Spoje zastřihněte asi na 4 cm lem.
  • Okraj utěsněte hranou rukojeti vidličky.
  • Celou plochu potřete žloutkem a hřbetem nože označte Wellington dlouhými diagonálními čarami.
  • Nechte alespoň 30 minut vychladnout.
  • Troubu rozehřejte na 200 stupňů Celsia.
  • Wellington potřete ještě trochou žloutku a pečte dozlatova a křupava – 20 až 25 minut pro medium rare, 30 minut pro rare.
  • Před podáváním nechte 10 minut odstát.
Hovězí svíčková v listovém těsta na prkýnku.
www.bbcgoodfood.com

Chcete si připravit něco opravdu luxusního? S našimi 5 recepty na hovězí na víně nemůžete sáhnout vedle. Vyzkoušejte pečenou i dušenou variantu, s žampiony či řepou a mnoho dalšího.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.