Červená řepa a křen jsou klasickou slovansko-židovskou kombinací a spolu fungují obzvlášť dobře, když se řepa upeče, aby zvýraznila její sladkost a křen, jako smetanová omáčka.
Co budeme potřebovat
Na řepu
- 1 kg řepy (neoloupané)
- 1 polévková lžíce panenského olivového oleje
- sůl
- mletý černý pepř
Na křen
- 100 ml crème fraîche (čerstvého sýra např. Lučina)
- 30 g křenu
Na dresink
- 1 lžíce čerstvé šťávy z 1 citronu
- 1 lžíce mletého čerstvého estragonu
- 1 lžíce mleté čerstvé pažitky
- 1 malá šalotka (nasekaná)
- 1lžička medu
- 45 ml extra panenského olivového oleje
- 115 g pistácií (opečené a nahrubo nasekané)
Postup
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Ve střední misce smíchejte řepu, 1 lžíci olivového oleje a podle chuti osolte a opepřete.
- Zabalte řepu do alobalu a přendejte na pečicí plech do trouby.
- Pečte, dokud řepa zcela nezměkne, asi 1 1/2 hodiny. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Když je řepa dostatečně vychladlá, oloupejte ji.
- V malé misce smíchejte crème fraîche a křen. Dochutíme solí a pepřem.
- V malé misce smíchejte citronovou šťávu, estragon, pažitku, šalotku a med. Za intenzivního míchání vidličkou pomalu zakápněte olivovým olejem. Dresink podle chuti dochuťte solí a pepřem.
- Ve velké míse smíchejte řepu s dresinkem. Na dno servírovacího talíře naneste polovinu směsi crème fraîche.
- Navrch položte červenou řepu a pokapejte zbylou směsí crème fraîche.
- Posypte pistáciemi a podávejte.