Tento jednoduchý salát ve východoevropském stylu se sladkou pečenou řepou marinovanou ve octu z červeného vína, aby byla chutnější, než se smíchá s jarní cibulkou, bylinkami a rozdrobenou Nivou.
Co budeme potřebovat
- 1 kg střední řepy
- 60 ml hroznového oleje
- sůl
- mletý černý pepř
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 1 lžička hnědého cukru
- 1 stroužek česneku
- 3 jarní cibulky (nakrájené na tenké plátky)
- 1 lžíce jemně nasekaného kopru
- 1 lžíce jemně nasekané petrželky
- 115 g modrého sýra (Niva)
Postup
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- V menší zapékací misce potřeme řepu olejem a dochutíme solí a pepřem.
- Zapékací mísu pevně přikryjte alobalem a pečte řepu asi 1 hodinu a 15 minut, dokud nezměkne.
- Nechte vychladnout, poté řepu oloupejte a nakrájejte na klínky.
- Ve velké míse rozšlehejte hroznový olej s citronovou šťávou, octem, cukrem a česnekem, dochuťte solí a pepřem.
- Přidejte řepu, promíchejte, aby se obalila a nechte 30 minut stát při pokojové teplotě.
- K řepě přidejte jarní cibulku, kopr a petržel a dobře promíchejte.
- Přendejte řepu na talíře, posypte rozdrobenou nivou a podávejte.
Chybí vám v těchto receptech na salát z červené řepy maso? Připravte si naše další varianty například na saláty s kuřecím masem a těstovinami!