Tenké plátky červené řepy marinované v soli se téměř rozplývají na jazyku a stanou se tak perfektním základem pro vaše veganské carpaccio. Podávejte se smetanovým dresinkem z pečeného česneku, čerstvou bazalkou a kapary.
Co budete potřebovat
Na carpaccio:
- 2 velké červené řepy, oloupané a nakrájené na tenké plátky na mandolíně
- 2 lžičky mořské soli
- 120 ml aquafaby (veganský sníh), pokojové teploty
- makadamové ořechy
- pepř
- čerstvá bazalka
- kapary
Na dresink:
- 120 ml kešu smetany
- 30 ml olivového oleje
- 30 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 10 g pečeného česneku
- 11 g měkkého bílého miso
- 1 lžička sherry octa
- 1 lžička mleté hořčice
- 1/4 lžičky kokosového cukru
- špetka soli
Postup
- Plátky řepy dejte do nádoby s víkem.
- Posypte mořskou solí a vidličkou vše promíchejte.
- Nádobu zakryjte a řepu nechte 24 hodin marinovat v lednici.
- Po 12 hodinách nádobou protřepejte, aby se sůl rozprostřela.
- Po 24 hodinách přiveďte nechte řepu zahřát na lince na pokojovou teplotu.
- Marinovanou řepu přidejte do cedníku, aby pustila přebytečnou šťávu.
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Dejte kus pečícího papíru na kuse alobalu na čtvercový plech.
- Přidejte aquafabu do střední mísy.
- Šlehejte, dokud nezpění a nestane se bílou.
- Přidejte řepu a vidličkou promíchejte.
- Nezapomeňte obalit všechnu řepu.
- Vyjměte řepu z mísy a navršte ji na střed pečícího papíru.
- Jemně řepu vidličkou rozprostřete a ponechte okraj 3,5 cm.
- Přebytečnou tekutinou přelijte řepu.
- Řepu zabalte do a pečte 25 minut.
- Vyjměte plech z trouby a nechte řepu v balíčku ještě 5 minut.
- Otevřete balíček a nechte řepu odstát, dokud úplně nevychladne.
- Použijte ihned nebo uchovávejte v chladničce, dokud nebudete připraveni ji použít.
- Takto připravená řepa vám vydrží až 1 týden.
- Na dresink přidejte kešu smetanu, olej, citronovou šťávu, pečený česnek, miso, ocet, hořčici, kokosový cukr a sůl do mixéru.
- Rozmixujte do hladka.
- Použijte ihned nebo uchovávejte v uzavřené nádobě v chladničce po dobu až 1 týdne nebo v mrazáku po dobu až 3 měsíců.
- Chcete-li sestavit carpaccio, naneste na servírovací talíř trochu dresinku.
- Řepu naaranžujte na dresink.
- Pokapejte ještě trochou dresinku a ozdobte bazalkou a kapary.
- Posypte pepřem a nastrouhanými makadamovými oříšky.