Tento jednoduchý čokoládový moučník s kokosem je příjemně sladký, jemný, lahodný a zároveň rychlý na přípravu. Co víc si přát? Skvěle se hodí na rodinné oslavy, rauty i pikniky.
Co budete potřebovat
- 3 vejce pokojové teploty
- 140 g cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 140 g rozpuštěného másla
- 150 ml mléka pokojové teploty
- 300 g hladké mouky
- 4 lžíce kakaa
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
Na ozdobu:
- 160 ml smetany
- 110 g hořké nebo mléčné čokolády
- 30 g másla
- strouhaný kokos
Postup
- Máslo rozpusťte a dejte stranou, aby vychladlo.
- Vejce ušlehejte s cukrem a vanilkovým extraktem, aby se ingredience promíchaly a trochu zvětšily svůj objem, nemusíte je šlehat dlouho.
- Přidejte studené rozpuštěné máslo a mléko a promíchejte elektrickým mixérem.
- Nyní prosejte hladkou mouku, špetku soli, kakao a prášek do pečiva a přidejte k vaječné směsi.
- Krátce promíchejte lžící nebo metličkou, aby se všechny ingredience promíchaly tak, aby vzniklo hladké těsto bez viditelných stop mouky.
- Obdélníkový plech (20 x 30 cm) vyložte pečicím papírem.
- Nalijte na plech směs a jemně ji urovnejte.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C 15 – 20 minut.
- Abyste si byli jisti, že je buchta hotová, proveďte test párátkem.
- Jakmile je buchta hotová, vyjměte ji z trouby a nechte zcela vychladnout.
- Až vychladne, propíchejte povrch vidličkou nebo párátkem a připravte si polevu.
- V malém kastrůlku zahřejte 160 ml smetany s 30 g másla.
- Vypněte oheň a přidejte 110 g nasekané hořké nebo mléčné čokolády.
- Počkejte 2 minuty a poté důkladně promíchejte, aby se vytvořila hladká a lesklá glazura.
- Tuto polevu nalijte na připravenou buchtu a zarovnejte.
- Nyní přidejte kokos podle své chuti.
- Užijte si to!