Jablečné taštičky s karamelem

Jablečné taštičky s karamelem

Věděli jste, že empanada může být i sladká? Vyzkoušejte její lahodnou jablečnou verzi v tomto hrníčkovém receptu. Budete potřebovat jenom jeden 250 ml hrneček!

Co budeme potřebovat

Na těsto

  • 2 ¾ šálků hladké mouky
  • ½ lžičky krystalového cukru
  • špetka soli
  • ¾ šálku másla (chlazeného a nakrájeného na kostky)
  • ½ šálku studené vody

Na náplň

  • 4 jablka (nakrájená na kostičky)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • ⅓ šálku karamelu (kondenzovaného mléka)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ⅛ lžičky mletého hřebíčku
  • špetka soli

Na polevu

  • 1 žloutek
  • 1 lžíce vody
  • Skořicový cukr
  • Karamelová omáčka na pokapání

Postup

  • Na výrobu těsta si ve velké míse smíchejte mouku, cukr a sůl.
  • Vmíchejte nakrájené máslo a uhněťte těsto, které má drobivou texturu.
  • Vmíchejte tolik vody, aby se kousky spojily a vytvořily hladké těsto. Z těsta vytvarujte bochánek, zabalte ho do igelitu a při přípravě náplně dejte do lednice.
  • Na výrobu náplně si nakrájená jablka smícháme s citronovou šťávou.
  • V hrnci na střední teplotu smíchejte na kostičky nakrájená jablka a karamel.
  • Jakmile směs začne bublat, snižte teplotu na mírnou a za častého míchání vařte, dokud jablka nezačnou měknout, 15–20 minut.
  • Vmíchejte vanilkový extrakt, skořici, hřebíček a sůl. Odstraňte z plotny a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Jakmile náplň vychladne na pokojovou teplotu, vyjměte z těsto z lednice.
  • Na lehce pomoučené ploše těsto rozválejte na tenký plát a vykrajujte kolečka.
  • Umístěte 1-1 ½ polévkové lžíce jablečné náplně do středu jednoho z kruhů.
  • Těsto přehneme přes náplň a okraje přitiskneme k sobě, aby se uzavřely. Zcela utěsněte pomocí hrotů vidličky.
  • Opakujte se zbývajícími empanadami.
  • Umístěte empanády na plech vyložený pečicím papírem.
  • Dejte na 20 minut do lednice.
  • Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • V malé misce rozšlehejte vejce a vodu. Vršky chlazených empanád potřete vajíčkem. Posypeme skořicovým cukrem.
  • Pečte je  v předehřáté troubě, dokud nejsou empanády zlatohnědé, 20–25 minut. Před podáváním nechte 5 minut odpočinout.

Empanada je skvělým doplňkem jako předkrm nebo i zákusek, pokud zvolíte tuto sladkou variantu. Co ale servírovat, jako hlavní chod? Připravte si další španělskou specialitu v podobě paelly!

Sladké empanady plněné měkkým jablkem a karamelem.
Zdroj: thenovicechefblog.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.