Věděli jste, že empanada může být i sladká? Vyzkoušejte její lahodnou jablečnou verzi v tomto hrníčkovém receptu. Budete potřebovat jenom jeden 250 ml hrneček!
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 2 ¾ šálků hladké mouky
- ½ lžičky krystalového cukru
- špetka soli
- ¾ šálku másla (chlazeného a nakrájeného na kostky)
- ½ šálku studené vody
Na náplň
- 4 jablka (nakrájená na kostičky)
- 1 lžíce citronové šťávy
- ⅓ šálku karamelu (kondenzovaného mléka)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ lžičky mleté skořice
- ⅛ lžičky mletého hřebíčku
- špetka soli
Na polevu
- 1 žloutek
- 1 lžíce vody
- Skořicový cukr
- Karamelová omáčka na pokapání
Postup
- Na výrobu těsta si ve velké míse smíchejte mouku, cukr a sůl.
- Vmíchejte nakrájené máslo a uhněťte těsto, které má drobivou texturu.
- Vmíchejte tolik vody, aby se kousky spojily a vytvořily hladké těsto. Z těsta vytvarujte bochánek, zabalte ho do igelitu a při přípravě náplně dejte do lednice.
- Na výrobu náplně si nakrájená jablka smícháme s citronovou šťávou.
- V hrnci na střední teplotu smíchejte na kostičky nakrájená jablka a karamel.
- Jakmile směs začne bublat, snižte teplotu na mírnou a za častého míchání vařte, dokud jablka nezačnou měknout, 15–20 minut.
- Vmíchejte vanilkový extrakt, skořici, hřebíček a sůl. Odstraňte z plotny a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Jakmile náplň vychladne na pokojovou teplotu, vyjměte z těsto z lednice.
- Na lehce pomoučené ploše těsto rozválejte na tenký plát a vykrajujte kolečka.
- Umístěte 1-1 ½ polévkové lžíce jablečné náplně do středu jednoho z kruhů.
- Těsto přehneme přes náplň a okraje přitiskneme k sobě, aby se uzavřely. Zcela utěsněte pomocí hrotů vidličky.
- Opakujte se zbývajícími empanadami.
- Umístěte empanády na plech vyložený pečicím papírem.
- Dejte na 20 minut do lednice.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- V malé misce rozšlehejte vejce a vodu. Vršky chlazených empanád potřete vajíčkem. Posypeme skořicovým cukrem.
- Pečte je v předehřáté troubě, dokud nejsou empanády zlatohnědé, 20–25 minut. Před podáváním nechte 5 minut odpočinout.
Empanada je skvělým doplňkem jako předkrm nebo i zákusek, pokud zvolíte tuto sladkou variantu. Co ale servírovat, jako hlavní chod? Připravte si další španělskou specialitu v podobě paelly!