Jeho Veličenstvo boloňská omáčka! Typická součást pro klasické lasagne. Jedna z nejoblíbenějších omáček dobré italské kuchyně.
Co budeme potřebovat
- 300 g mletého hovězího masa
- 300 g rajčatového protlaku
- 50 g mrkve
- 50 g celeru
- 50 g žluté cibule
- jemná sůl
- černý pepř
- 100 ml červeného vína
- 150 g pancetty
- zeleninový vývar
- 1 lžíce panenského olivového oleje
Postup
- K přípravě boloňské omáčky nejprve vezměte pancettu a nakrájejte jí na malé kostičky.
- Do předehřátého hrnce nalijte kapku oleje a přidejte pancettu.
- Necháme ji zhnědnout. Mezitím si oloupejte mrkev a nakrájejte ji nadrobno, poté očistěte celer a nakrájejte ho také nadrobno. Nakonec oloupejte cibuli a nakrájejte ji.
- Jakmile je pancetta dobře opečená, přidejte nakrájenou zeleninu.
- Zamíchejte a nechte 5-6 minut povařit.
- Přidejte mleté hovězí, zamíchejte a zvyšte teplotu. Necháme osmahnout a poté zalijeme červeným vínem a znovu promícháme.
- Jakmile se alkohol odpaří, přidejte rajčatový protlak a promíchejte.
- Přidejte pár naběraček horkého zeleninového vývaru.
- Zakryjte pokličkou.
- V tomto okamžiku se musí boloňská omáčka vařit alespoň 2 hodiny. Kontrolujte každých 20 minut a podle potřeby přidávejte další vývar.
- Po dvou hodinách omáčku ochutnejte a dochuťte solí a pepřem.
Aby bylo ragú opravdu skvělé můžete ho připravit i v pomalém hrnci. Podívejte se na naší recenzi a vyberte si ten, který vám bude nejvíce vyhovovat! Opravdu se to vyplatí.
V pomalém hrnci si můžete například také připravit skvělé pomalu vařené pokrmy podívejte se na naše recepty! Ochutnejte ten rozdíl.