Makový koláč s citronovou polevou

Makový koláč s citronovou polevou
Příprava: 30 minut Vaření: 25 minut Počet porcí: 10

Citronový koláč s mákem a polevou z citrónů je měkký, vláčný, jednoduchý na přípravu a nabitý čerstvou citronovou příchutí. Citronovo máslový krém vás donutí olizovat špachtli, misku, sáček…

Co budeme potřebovat

  • 170 g másla (změklého)
  • 200 g krupicového cukru
  • 3 velká vejce
  • 250 g hladké mouky
  • 2,5 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžíce máku
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 120 ml podmáslí

Na citronovou krémovou polevu

  • 230 g másla
  • 115 g smetanového sýra
  • 480 g moučkového cukru
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

  • Předehřejte troubu na 180˚C.
  • Boky a dno dvou dortových forem vymažte máslem a dno každé formy vyložte kroužkovým pečícím papírem.
  • Ve velké mixovací nádobě, šlehačem 2 minuty při vysoké rychlosti šleháme změklé máslo a cukr.
  • Přidejte vejce jedno po druhém a míchejte, dokud se nezapracují.
  • V malé misce prošlehejte mouku, 2,5 lžičky prášku do pečiva a 2 lžíce máku.
  • Přidejte polovinu moučné směsi a míchejte, dokud se nezapracuje.
  • Přidejte 1 polévkovou lžíci citrónové šťávy, 1 polévkovou lžíci citronové kůry a 1 polévkovou lžíci vanilky, promíchejte, aby se vše spojilo.  
  • S mixérem na nízkou rychlost přidejte podmáslí a poté vmíchejte zbývající polovinu moučné směsi a míchejte, dokud nezůstanou žádné hrudky.
  • Rozdělte mezi 2 připravené formy a rovnoměrně rozetřete.
  • Pečte při 180˚C po dobu 20-23 minut nebo dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
  • Poté přeneste na mřížku a ochlaďte na pokojovou teplotu.
  • Na citronovou polevu si ve velké mixovací nádobě elektrickým ručním mixérem ušlehejte máslo na vysokou rychlost, dokud nebude hladký a krémový.
  • Přidejte změklý smetanový sýr a šlehejte, dokud nebude úplně hladký.
  • Přidejte moučkový cukr, 3 lžíce citronové šťávy a 1 lžičku vanilky a šlehejte na vysokou rychlost, dokud nebude šlehaná a nadýchaná.
  • Po úplném vychladnutí položte první část dortu na tácek a potřete vršek 1/3 krémové polevy.
  • Položte druhou část a potřete ji 1/3 polevy přes vršek a boky celého koláče.
  • Okraje koláče podle chuti posypte mákem.
  • Zbývající 1/3 polevy podle potřeby naneste na povrch a položte plátky čerstvého citronu na ozdobu.

Ke koláči je káva nutností! Podívejte se na naši obsáhlou recenzi o těchto kapslových kávovarech a připravte si lahodnou kávu na míru k tomuto citronovému koláči! Je libo Latté nebo Americano?

Nakrojený lahodný koláč s citronem a makovým těstem.
Zdroj: theviewfromgreatisland.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.