Toto je NEJLEPŠÍ recept na koláč z citronů s pusinkami ze sněhu!
Co budeme potřebovat
- Listové těsto
Na citronovou náplň
- 5 velkých žloutků
- 6 lžic kukuřičného škrobu
- 270 g cukru
- ¼ lžičky soli
- 180 ml vody
- 60 ml citronové šťávy
- 2 lžičky citronové kůry
- 2 lžíce másla
Na sníh
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 40 ml vody
- 1 lžička bílého octa
- 130 g cukru
- 5 velkých vaječných bílků
- ½ lžičky vanilkového extraktu
Postup
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Listové těsto vyválejte a vyložte s ní koláčovou formu. Na dno udělejte několik vpichů pomocí vidličky.
- Zabalte alobalem a naplňte dvě třetiny těsta suchými fazolemi.
- Pečte 20 minut. Poté odstraňte fólii a závaží na koláče.
- Kůru vložte zpět do trouby a pečte dalších 15 minut, nebo dokud kůrka lehce nezhnědne. Vyjměte z trouby a dejte stranou.
- Ve středně velké míse ušlehejte žloutky a dejte stranou.
- Do hrnce přidejte 6 lžic kukuřičného škrobu, cukr, sůl vodu a promíchejte, aby se vše spojilo.
- Na střední teplotu za stálého šlehání přiveďte k varu. Necháme minutu až dvě povařit, dokud směs nezačne houstnout.
- Jakmile směs kukuřičného škrobu dobře zhoustne, stáhněte ji z plotny.
- Vezměte lžíci směsi kukuřičného škrobu a zašlehejte ji do rozšlehaných žloutků, aby se žloutky temperovaly.
- Pokračujte v zašlehávání po lžících směsi kukuřičného škrobu, dokud nespotřebujete asi polovinu směsi kukuřičného škrobu.
- Poté přidejte žloutkovou směs zpět do hrnce s kukuřičným škrobem.
- Přiveďte k varu, na střední teplotě za stálého míchání. Vařte 3 až 4 minuty.
- Sundejte z plotny a vmíchejte citronovou šťávu, citronovou kůru a máslo.
- Snižte teplotu trouby na 150 stupňů.
- V malém hrnci rozšlehejte 1 lžíci kukuřičného škrobu a studenou vodu, dokud se kukuřičný škrob nerozpustí.
- Zahřívejte na střední teplotě a šlehejte, dokud směs nezhoustne. Sundejte z plotny a dejte stranou.
- Šlehejte dohromady cukr a bílý ocet, dejte stranou.
- Do mísy přidejte bílky a ½ lžičky vanilkového extraktu. Začněte šlehat bílky na nízkou rychlost a postupně rychlost zvyšujte až na střední.
- Jakmile jsou bílky napěněné, pomalu po lžících přidávejte cukr s ocet. Šlehejte, dokud bílky nevytvoří měkké vrcholy.
- Přidávejte směs vody s kukuřičným škrobem po lžících a pokračujte ve šlehání bílků.
- Zvyšte rychlost na vysokou a pokračujte ve šlehání, dokud se z bílků nevytvoří tuhé špičky.
- Citronovou náplň znovu zahřejte, dokud nebude teplá. Je důležité, aby byla náplň velmi horká, aby pusinky správně spojily.
- Náplň rozetřete na krustu.
- Koláč pečte 20 minut při 150 stupních, dokud nebude sníh zlatavě hnědý.
- Přendejte na mřížku a nechte úplně vychladnout na pokojovou teplotu.
Vedle receptů na koláč s citronem jsou skvělou volbou recepty na koláče a buchty s mandarinkami! Vyzkoušejte je sami!